АЈНШТАЈН СА МОРАВЕ

АЈНШТАЈН СА МОРАВЕ: Милош Петрашиновић (18) српски геније из Трстеника

Актуелно
Поделите
   

АЈНШТАЈН СА МОРАВЕ: Милош Петрашиновић (18) српски геније из Трстеника

Српски бисер из Трстеника, генијални физичар Милош Петрашиновић (18). Физику сам заволео када сам увидео колико могућности пружа

За само 10 година школовања Милош Петрашиновић (18), млади физичар из Трстеника, већ је остварио довољно успеха у каријери да би безмало могао да се повуче са такмичења. На срећу, план генијалца који је одрастао на обалама Западне Мораве је да настави са усавршавањем у теоријској физици и потпуно све посвети науци.

У родни Трстеник вратио се недавно из Пољске, где је као члан сјајног тима српских гимназијалца освојио бронзану медаљу на првенству „Међународни турнир младих физичара“. Била је то прва медаља коју је наша репрезентација научника освојила на овом престижном такмичењу. Летњи распуст, међутим, Милош поново проводи како највише воли: решавајући сложене задатке из физике.

– Уз оца Здравка сам заволео математику, а уз старијег брата Петра физику, њих двојица су ми највећа подршка у науци и у животу – прича за „Новости“ Милош. – Са такмичењима сам кренуо још у основној школи. Надметао сам се из математике, физике, хемије и информационо-комуникационих технологија. Физику сам заволео такорећи при првом додиру са њом, када сам увидео колико је ова наука распрострањена и колико могућности пружа.

Основну школу „Свети Сава“ Милош је завршио као ђак генерације. Све петице су се подразумевале и у Гимназији „Вук Караџић“, где ће од наредне школске године постати матурант. И у новој школи није желео да „паузира“ са успесима, освојио је трећу награду на Државном такмичењу из физике 2018. и из математике 2019. године, прво место ове и претходне године на турниру младих физичара. Са многобројним признањима враћао се са смотри и надметања у Србији, „Кенгура“, „Мислише“ и „Архимедеса“.

– Моје прво такмичење ван граница Србије, било је на Међународном турниру младих физичара од 19. до 26. јула 2018. године у Пекингу – каже Милош. – У петочланом тиму био сам са рођеним братом Петром. За мало нам је измакла медаља, нијансе су биле у питању. Вратио сам се пун утисака и искустава, које сам ове године искористио.

Српски гимназијалци који су се такмичили у Пољској

Генијалац поручује да ваннаставне активности одузимају доста времена, јер наука не зна за распуст и паузу. То је, уверава нас, један другачији начин живота. Признаје да већину лекција упамти и савлада већ на часу. Осим физике, Милош стиже да се бави математиком и програмирањем, не запоставља дружење са вршњацима и бројна друга интересовања.

– У слободно време волим да кувам, играм кошарку са другарима, као и да играм пикадо – каже нам суперталентовани физичар, чији је идол од малих ногу – Алберт Ајнтшајн.

ЗАХВАЛНОСТ

СА последњег такмичења у Пољској, где су у тиму били Александрар Петковић, Душан Игић, Војин Ивковић и Гаја Бракус, јунак наше приче, вратио са са дивним успоменама.

– Морам да похвалим наше менторе и вође пута Александру Алорић, Ану Вранић, Јелену Пајовић и Владимира Вељића без којих ово такмичење не би било могуће одржати у Србији, и којима стварно цео тим и ја много дугујемо – истиче Милош, додајући да је њихово учешће подржало Министарство трговине.

БРАЋА ПЕТРАШИНОВИЋ ПРОСЛАВЉАЈУ ТРСТЕНИК

МИЛОШ Петрашиновић планира да након завршене гимназије упише студије теоријске физике, попут старијег брата Петра, који је сада на другој години студија. Управо је са братом, током прошле године редовно изводио експерименте. Заједно су радили на унапређењу рада механичко-електричног сеизмографа, који је дијазнирао српски тим за потребе такмичења у Кини.

– Можда се у будућности поново удружим с братом и упустимо се у заједничке идеје и надамо се, успехе – обећава Милош, који би волео да се посвети изучавању теорије квантних поља.

новости

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *