АУСТРОУГАРСКА ЈЕ ИЗМИСЛИЛА АЛБАНЦЕ

АУСТРОУГАРСКА ЈЕ ИЗМИСЛИЛА АЛБАНЦЕ, ДА СПРЕЧЕ РУСИЈУ И СРБИЈУ ДА ИЗАЂУ НА ЈАДРАН!

Забрањена Историја
Поделите
   

АУСТРОУГАРСКА ЈЕ ИЗМИСЛИЛА АЛБАНЦЕ, ДА СПРЕЧЕ РУСИЈУ И СРБИЈУ ДА ИЗАЂУ НА ЈАДРАН!

Наши читаоци ово већ сигурно знају, али када то каже један хрватски историчар, онда и ови аутошовинисти заћуте…
Писали смо о стварању Албаније , али хајде да видимо шта каже Горан Шарић.

Албанску нацију створили од четири племена која се међусобно нису ни разумела само да би спречили излазак Србије и Русије на Јадран, тврди историчар и теолог Горан Шарић из Ријеке
Други пут у размаку од седам месеци католички теолог и историчар Горан Шарић приредио је у четвртак вече предавање у препуном Клубу Трибина младих Културног центра Новог Сада. Трибина „Генетичко порекло Срба и других европских народа“ привукла је више од 200 Новосађана.

АУСТРОУГАРСКА ЈЕ ИЗМИСЛИЛА АЛБАНЦЕ
АУСТРОУГАРСКА ЈЕ ИЗМИСЛИЛА АЛБАНЦЕ

Шарић је предавање започео констатацијом да је последњих 200 година на Балкану британска политика непогрешиво увек радила против наших интереса. Турска, коју су тада звали „болесником са Босфора“, одржавана је „на апаратима“ само да Србија не би добила своју државу.
Преправке историје региона
Шарић је рекао историчари у региону редом тврде да су народи којима припадају -аутохтони.Тако академик Фрањо Шањек, теолог и историчар који је докторирао на Сорбони, пише да су Хрвати на Балкану од каменог доба, а проф. др Бисера Солић Бускаило, највећи бошњачки ауторитет за језике, тврди да су и Бошњаци аутохтони. Муфтија Зукорлић у својој књизи „Древна Босна“ истиче да су Санџаклије и Бошњаци аутохтони, као што тврди и за Албанце.
– Произлази да су сви аутохтони осим Срба, што је, наравно, нетачно – казао је Шарић.
– Зашто? Зато да би се Русији запречио излаз на Јадран. Велика Британија имала је политику „Balance of the Power„(равнотежа моћи) и никада није хтела да дозволи да нека држава, па била то Француска или Немачка или Русија, постане толико јака да угрози њене интересе.- казао је Шарић.
Он је у наставку предавања казао да је током целог 19. века постојао прећутни договор између Британије и Аустроугарске који се огледао у томе да је Аустроугарска увек стајала на страну британске колонијалне политике другде у свету, а Британија је, заузврат, подржавала хабзбуршку политику на Балкану.
– Можда и последња велика победа аустроугарске дипломатије било је стварање албанске нације од хетерогених племена која се нису међусобно разумела, имала су четири вероисповести и различите језике. Такву једну „масу“, која је била лојална сваком окупатору, они су претворили у нацију само зато да Србија не би изашла на море – навео је Шарић.

Додао је да пошто је српска војска ослободила Скадар, Драч и Валону где је дочекана као ослободилачка, Британија и Аустроугарска усмеравале су Србију на Бугарску и забрањивале јој да „гледа преко Дрине“. Аустроугарска је, наиме, највише страховала од тога да би Србија могла да уједини све Јужне Словене и да ће то значити крај аустроугарског царства.

– Били су у праву, то се и десило 1918. године – констатовао је предавач у КЦНС а потом додао и да није истинита тврдња да су Срби били под Турцима 500 година. Подсетио је да је последњи српски цар Јован Ненад убијен у заседи 1527. године. Срби су потпали под Турке тек 1545, а од тада па до Карађорђевог устанка прошло је 300 година. Ниједан метар Србије није био 500 година под Турцима.
Шарић је подсетио да је највећи археолог са ових простора, покојни проф. др Ђорђе Јанковић, остао без професорског звања на факултету јер је побио тезу о досељавању Словена на Балкан,доказавши да су они живели ту и у време Рима.Трибину је Шарић завршио тврдњом да је најстарија култура настала на Дунаву и то овим редом: најстарији је Лепенски вир, затим следе Старчево, па винчанска и сопотска култура.

новости

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *