Ћирилица 3 века пре Ћирила и Методија

Ћирилица 3 века пре Ћирила и Методија

Археологија Историја
   

Још један доказ да је „ћирилица“ постојала пре Ћирила и Методија.

Ћирилични натпис „СЕПТЕМВРИ,(Септембар,месец)“ на цркви у Сирији(Qasr Ibn Wardan)коју је подиго Ромејски цар Јустинијан(Управда) у 6-ом веку. Иначе цар Јустинијан-Управда је Србин рођен у Призрену.

Овај фасцинантан византијски комплекс цркве и палата смештен на ивици пустиње, североисточно од Хаме. Саграђен за време Јустинијанове владавине и завршен 564. године, место је допуњавало друга византијска утврђења као што су Халабииех и ал-Расафех у одбрани Перзијанаца на истоку. Приступ овде је био далеко елегантнији у дизајну, са значајном пажњом посвећеном архитектонским детаљима. Висококвалитетни материјали коришћени су у изградњи Каср Ибн Вардан-а.

Место се првобитно састојало од цркве, палате (или административне зграде) и војне касарне. Од војарни практично ништа не остаје, али палача остаје релативно добро очувана и црква је у одличном стању. Палата је највећа преостала грађевина и састоји се од неколико соба на два спрата које окружују централно двориште. Зграда је натписом датирана на 564. Јужно од палате налази се касарна, али поред малог дела преживелог зида, ништа се не види.

Црква, западно од палате, је најимпресивнија грађевина на овом месту. Иако се купола давно срушила, црква је иначе одлично очувана. Зграда је у великој мери изграђена од опеке и локалног базалта, мада постоје стубови и капители који су можда донети из Апамее , као и увезени гипс, кречњак и мермер. Био је квадратног плана, са два спрата и високом куполом подупртом луковима. Резбарење камена је нешто сирово у поређењу с каснијим византијским налазиштима у региону, посебно у вапненачком масиву.

Локакција на мапи

 

Србске Новине, август 2019.

 

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *