Зоја - беба из најпотресније сцене филма "Дара из Јасеновца"

ЕКСКЛУЗИВНО: Интервју са Сандром Томашевић, мајком бебе из најпотресније сцене филма „Дара из Јасеновца“

Актуелно Забрањена Историја Злочини над србима НДХ
Поделите

Иако је филм „Дара из Јасеновца“ који говори о страдању србског народа у логорима Независне Државе Хрватске, своје премијерно приказивање имао још у фебруару ове године, многи још увек памте једну д уводних сцена, у којој мајка, Србкиња, осставља своје новорођенче крај моста, са надом да ће макар оно преживети, ако она већ одлази у мучну смрт у рукама Усташа.

Редакција портала Србскр Новине, ступила је у контакт са Сандром Томашевић мајком преслатке девојчице која се у тој сцени појављује.

Како је дошло до тога да баш Ваше дете добије улогу у уводној сцени филма „Дара из Јасеновца“?

Сандра Томашевић: Зојина улога у филму дошла је сасвим случајно. По наговору познанице која је била запосленик Културно уметничког друштва. Она је и довела екипу од нас. Понуду смо прихватили само због тематике филма. Част је дати и најмањи допринос представљању истине о страдању србског народа.

Колико Ви знате о ономе што се у Јасеновцу дешавало?

Сандра Томашевић: Јасеновац је један од најозлоглашенијих логора, колико знам, и једини који је имао као саставни део логор за децу, где су се одиграли најмонструознији злочини.

Какви су Ваши утисци са снимања филма?

Сандра Томашевић: Само снимање је било интересантно и ново искуство, а снимање уводне шпице било је изузетно емотивно.

Каква је била Ваша реакција на уводну сцену у којој се појављује Ваше дете?

Сандра Томашевић: Са једне стране, понос, јер је Зоја дала мали допринос приказивању историје Срба, а са друге неизмерна туга због страдања невиних. Што се тиче филма, у њему је приказан само један мали део онога што се заправо дешавало.

У прилогу чланка можете видети неке од фотографија са снимања филма „Дара из Јасеновца“ које нам је госпођа Томашевић великодушно уступила., на чему јој се срдачно захваљујемо. Свако копирање и преузимање слика из ове галерије заштићено је законом о ауторским и сродним правима, а предметне фотографије су власништво породице Томашевић

 

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *