Вокер је лажирао Рачак

ФРАНЦУЗИ ОБЈАВИЛИ: Вокер је лажирао Рачак да би НАТО бомбардовао Србију

Злочини над србима
Поделите
   

ФРАНЦУЗИ ОБЈАВИЛИ: Вокер је лажирао Рачак да би НАТО бомбардовао Србију

Догађаји у Рачку били су вешта манипулација ОВК да би изазвали међународниу војну интервенцију против Срба, у чему су имали подршку тадашњег шефа мисије ОЕБС-а Вилијема Вокера, изјавио је репортер француског „Фигароа“, сведок дешавања на Косову Рено Жирар.

Он је у интервјуу за данашње „Вечерње новости“ рекао да је у то време био у Дечанима с дописницом Би-Би-Сија, где су се припадници ОЕБС-а жалили да Албанци не поштују прекид ватре, и да је по стизању у хотел „Гранд“ у Приштини добио саопштење да су српске снаге извршиле успешну антитерористичку акцију у Рачку.
Жирар је рекао да је сутрадан отишао у Рачак и у селу затекао униформисане припаднике ОВК.
„Тела искључиво мушкараца била су поређана једно уз друго. Била је ту чак и једна одрубљена глава. Мучно је изгледало“, навео је Жирар.
Представили су војнички сукоб као масакр цивила, рекао је чувени репортер „Фигароа“ и додао да је био изненађен што унаоколо није било празних чаура, да је видео и ровове око села, али да им је у почетку поверовао.

„Албански сепаратисти су били веома лукави, схватили су да се Запад осећа одговорним за оно што се догодило у Сребреници. А ситуација је била различита, на Косову су у опасности били Срби“, рекао је Жирар.
На питање како је сазнао истину, Жирар је заслугу за откривање истине приписао дописнику „Монда“ и двојици камермана Асошијетед преса, као и сведочанствима која је скупио.
„Схватио сам да је вече после акције било мирно и да су становници који су ту остали били присутни када су полицајци ушли у село. Срби нису имали шта да крију, сами су обавестили новинаре о успеху антитерористичке операције“, истакао је Жирар.
Он је објаснио како се у свом чланку у „Фигароу“ запитао није ли шеф ОЕБС Вилијем Вокер пожурио са закључцимам и да му је после тог текста забрањен улаз у седиште ОЕБС-а у Приштини.
Истакао је и то како је Вокер одмах осудио Србе, и описао свов долазак у Рачак и разговор с лидерима ОВК.

„Дошао је у Рачак тек у суботу, затим је дуго разговарао с лидерима ОВК, а потом је директно отишао у Приштину на конференцију за новинаре где је поновио оптужбе против Срба. Да је хтео добро да ради посао посматрача, отишао би претходно у полицијску станицу у Штимље да чује и српску страну“, рекао је Жирар.
Навео је и констатацију коју је чуо од неколико припадника ОЕБС-а о Вокеровој антисрпској оријентацији и једноставном тражењу повода за рат против Србије.
Према његовим речима, Вокеров помоћник Габријел Келер рекао је како је он забранио да се у седиште ОЕБС-а у Бечу достави извештај у коме је закључено да су за трећину насилних смрти Албанаца криви Срби, а за две трећине сами Албанци.
Жирар је описао сведочанства српских житеља у Дечанима, и навео интервује с тамошњим последњим српским житељима који су сведочили о спаљеним имањима, претњама и протеривањима.
На питање о његовом доприносу у спасавању београдских мостова 1999. године, испричао је да се током бомбардовања налазио у престоници Србије, да је после рушења новосадских мостова био згрожен и да је том приликом питао свог пријатеља Доминика де Вилпена, тадашњег генералног секретара Јелисејске палате, када ће зауставити лудило команданта НАТО-а Веслија Кларка.
„Следећег дана председник (Француске Жак) Ширак је ставио вето на бомбардовање београдских мостова“, закључио је чувени француски репортер.

ИЗВОР: спутник.рс

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *