ЈЕДИНСТВЕНА ИКОНА У СРБИЈИ: „Мајка Србија“ приказана као светитељка

ЈЕДИНСТВЕНА ИКОНА У СРБИЈИ: „Мајка Србија“ приказана као светитељка

Манастири Србије Православље
Поделите
   

ЈЕДИНСТВЕНА ИКОНА У СРБИЈИ: „Мајка Србија“ приказана као светитељка

Поред Цркве брвнаре у Сечој Реци налази се црква Светог Георгија чији су темељи постављени 1900, а освећена је 1925. Изнад плоча на северној страни ове цркве познати академски сликар и вајар Михаило Миловановић, ратни сликар Врховне команде српске војске (1879-1941), насликао је жену у народној ношњи која на симболичан начин представио страдање Србије и српског народа. Композиција ,,Мајка Србија” обновљена је у мозаику за Илиндан 2015. године

Светитељка на северној страни сечоречке цркве приказана je у стојећем ставу са раширеним рукама, у облику крста. Мајка која губи синове, мужа, али и даље са поносом стоји као чврст ослонац породице. На делу се види јасна порука која се преноси на посматрача разним симболима.

фото: Православна епархија Жичка, мозаичар Марија Гајић
Освећење иконе 1924. год. фото: Православна епархија Жичка, мозаичар Марија Гајић

Српска мајка, која је страдала за свој народ, приказана је као светитељка, са ореолом. На глави јој се налази круна, а иза тела је приказан двоглави орао са крилима који представља јединство Цркве и државе. У својим рукама светитељка држи ловорове венце (симбол вечности, бесмртности и победе) у којима су исписане године рата 1912-1918. На средишњем делу композиције су смештене маслинове (маслина – симбол мира и Божије бриге за људе) и храстове гранчице (храст – симбол снаге и моћи). Испред светитељке су штит, на чијој се црвеној позадини налази крст са оцилима (симбол светлости). Иза штита се виоре две српске заставе.

Српска мајка је приказана у народној ношњи, на чијим грудима блиста крст. На јелеку је приказан нар, символ страдања. Орнаменталне мотиве препознајемо на прегачи. Цела композиција је оивичена народном шаром, такозваним корњачама, које представљају живот. Ова представа оставља снажан утисак на посматрача, враћа нас у историју и подсећа нас на веру, храброст и снагу наших предака.

Српска мајка је обновљена у техници мозаика да би одолела временским приликама и остала што дуже да сведочи о историји Србије будућим поколењима. Мозаик је извела Марија Гајић са својим сарадницима, уз помоћ донације ктитора Радмила Јевтовића. Цртеж је изведен на основу фотографије из 1924. године, када је било и освећење: спомен-плоча, иконе „Светог Георгија” и Српске Мајке.

Данашњи изглед мозаика на уласку у цркву
Данашњи изглед мозаика на уласку у цркву

Црква Светог Гергија у Сечој Реци представља духовни стуб села опомињући данашња поколења на снагу молитве, вере и истине.

   

Извор Србин Инфо

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *