Муслимани су Срби Салих Селимовић

Муслимани су Срби – Салих Селимовић

Историја Култура
Поделите

   

САЛИХ СЕЛИМОВИЋ: Нема Бошњака и Санџака, муслимани су Срби

Историчар Салих Селимовић сматра да сви историјиски подаци показују да су домаћи муслимани били Срби, да Бошњаци не постоје, као ни посебан босански језик, а да не постоји ни Санџак, јер и у Турској тај појам не постоји.

–Муслимани већ дуго лутају, јер не желе да прихвате своје поријекло, које им је православно и српско. Они нијесу турски или арапски муслимани, него домаћи или балкански муслимани. То се данас већином прећуткује и домаћи муслимани се покушавају укључити у неке процесе којима не припадају– рекао је Селимовић на трибини одржаној у „Српској кући“. Организатор овог догађа је Српски информативни центар „Свети Сава“.

Он је више говорио о манастиру Милешева и његовању култа Светога Саве код муслимана. Селимовић наводи да су муслимани из околине Пријепоља увијек помагали тај манастир, а када је требало бранили су га и животима. У неким временима прикупљали су и прилоге како би тај храм, који је чувао мошти Светог Саве, сачували од окупатора, посебно Турака.

–Старији су били много отворенији у испољавању свога поријела, него што то данас раде млади. Као и код осталих и код муслимана је у посљедњих 30 година завладало велико лудило и они не желе да признају ко су били њихови преци. Био сам у прилици да разговарам са њима и да покушам да истражим њихово поријекло, али они памте само вријеме до својих муслиманских предака, док даље не желе да иду, примјетио је Селимовић.

Он је појаснио да у Босни и Херцеговини постоји само један језик, српски, а да су чак угледни босански муслимани у средњовјековној преписци искључиво користили ћирилицу.

-О томе говоре сви историјски извори- тврди Селимовић.

Он сматра да и данас има муслимана који не желе да прихвате своје хришћанско поријекло, али да кришом иду у цркву, а неки и даље чувају црквене реликвије у својим кућама.

–Пуно пута сам слушао старије муслимане како о томе говоре. Ми морамо да знамо ко смо и коме припадамо и то не смијемо да кријемо – закључио је Селимовић.

Тај став он је поткријепио и својим примјером, јер преци Селимовића су били Вујовићи који су славили Аранђеловдан. Иако је од истог братства и Меша Селимовић, он није могао да потврди да припада баш том огранку Вујовића.

–Нијесам могао да повеђем поријекло моје и породице Меша Селимовића– рекао је Селимовић. Он сматра да је и прави назив за данашњи Санџак, како га називају муслимани и Бошњаци, Стара Рашка.

ЦРНА ЛЕГИЈА; СРЕБРЕНИЦА, ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ, ГЕНОЦИД НАД СРБИМА

Напад на колону ЈНА у Тузли

Порекло Албанаца и њихово отимање Косова

патриот

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *