Нико не може да цепа наш духовни простор

Нико не може да цепа наш духовни простор

Актуелно Православље
Поделите
   

Нико не може да цепа наш духовни простор – Јака порука са литије и молебана у Лозници

Мирно и достојанствено, предвођени епископом Лаврентијем, верници су прошли су градским улицама и трговима и вратили су у храм на Шанцу

После молебана у древном храму, у ценгтру града, који ј посвећен Покрову Прсвете Богородице у Лозници, који је служио епископ шабачки Лаврентије, са светтенством из Јадра, за сршски народ на Космету и у Црној Гори, кренула је литија кроз град у којој не било неколико хиљада Лозничана и Јадрана.

Народ овог дела Србије, који је, вазда, кроз векове и деценије, био од велике користи браћи у свим деловима Србије и ван ње, где је, на разне начине, током минулих ратова прошло, краће или дуже збрињавано око пола милиона Срба невољника из БиХ и Хрватске, окупио се у литију да искаже љубав према браћи у Црној Гори, који су устали да заштите српске правослацне богомоље.

Мирно и достојанствено, предвођени епископом Лаврентијем, прошли су градским улицама и трговима и вратили су у храм на Шанцу. Молебани за Србе у Црној Гори и на Космету, иначе, одржавају се сваког петка у црквама у лозничком крају, у обе црквене општине.

– Сабрали смо се, овде, у јуначкој и племенитој Лозници, да укажемо на значај нашх светиња, које су биле и остале наш најбољи путоказ за будућност и лакшу борбу са актуелним мукама и невољама – рекао је владика Лаврентије. Борба за очување наших светиња наша је стална обавеза. Наш духовни простор је јединствен и нико ге не може да дели, цепа, раздваја или арчи како му падне на памет. Лепо је било видети лица ових људи који имају толику љубав и топлину за светиње и у Црној Гори и за нашу браћу у њој.

ХЕРОЈИ! ПОСЛЕ 500 КИЛОМЕТАРА ХОДА УШЛИ У ПОДГОРИЦУ!
Пешке кренули из Београда у Црну Гору да БРАНЕ СРПСКЕ СВЕТИЊЕ!

Хероји који су прешли 500 км од Београда до Црне Горе улазе у Подгорицу.

Подсетимо, Огњен Мараш (28) и Милош Ајковић (26), два младића из Подгорице, кренули су са платоа код Храма Светог Саве у литију дугу 500 километара до Подгорице.

Њима су се у ходочашћу придружили Александар Бабић (40) из Пријепоља и Мирослав Антић (51) из Земуна.

Мараш и Ајковић су се, како су рекли, одлучили да крену на ходочашће како би поручили властима у Црној Гори да су спремни да се на сваки начин боре за Цркву.

Александар Бабић, који је раније ишао на ходочашће на Свету Гору, придружио се како би им пружио подршку и помогао на путу.

   

НАЈВЕЋА ЛИТИЈА У ИСТОРИЈИ ЦРНЕ ГОРЕ!
ВЕЛИЧАНСТВЕНА МОЛИТВА 100.000 ЉУДИ Ово је надахнуће за све народе

Молитва… Више од 100.000 верника јуче је испунило плато испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици. Свету архијерејску литургију служили украјински митрополит Онуфрије и митрополит Амфилохије

Никада у својој историји Подгорица није видела толику колону, толико људи у црквеној литији, толико братске љубави, толико молитве, порука мира, праштања и покајања…

Десетине хиљада људи у крсном ходу, неки кажу да их је било више од 100.000, испунили су јуче на литургији плато испред Храма Христовог Васкрсења у Подгорици, а онда и подгоричке булеваре. Кад је врх литије стигао до Немањиног града, главнина колоне још је била код зграде владе Црне Горе!

Иста порука

Kao da je stigla cela Crna Gora... Podgorica

Не зна се да ли је јуче више људи било у литији, у крсном ходу, под црквеним заставама, под тробојкама, са свећама и иконама у рукама или их је више са иконама и свећама чекало на путу којим је литија прошла.

А са свих страна, јуче, била је иста порука:

– Не дамо светиње! Не дамо светиње!

Пред Храмом Христовог Васкрсења била је јуче, учинило се у једном тренутку, сва Црна Гора. На црквеним заставама поруке – Пљевља, Кучи, Васојевићи, Андријевица, Шаранци, Грбаљ, Тиват, Беране, Херцег Нови…

– Срећан сам што сам пореклом од Немањића. Они су направили Ђурђеве ступове, Морачу, за своје Васојевиће, а сад је проблем ко је те светиње правио. Свети Василије Острошки направио је Острог од суза, молитви и зноја од свог новца. Ми Срби у Црној Гори захвални смо Ђукановићу што нас је све ујединио и покренуо да бранимо своје – рекао нам је у оној маси народа Миомир Ракочевић из Берана.

Народ опстаје

Свету архијерејску литургију у Храму Христовог Васкрсења служили су јуче украјински митрополит Онуфрије и митрополит Амфилохије. Митрополит Онуфрије подсетио је јуче да је црногорски народ кроз историју имао тешких тренутака, али да је увек опстајао само на вери Божјој и кроз своју цркву.

– Сви, од председника и премијера и председника скупштине, ради свог образа, ради образа Црне Горе, треба да повуку овај антисрпски, антицрногорски, антивасељенски и антиевропски закон и да тиме у свима нама победе правда и братска љубав. Надамо се да ће то да ураде, урадиће тако ако хоће да буду упамћени као часни људи, а ако хоће да пред потомством изгубе образ и душу, могу и тако – рекао је митрополит Амфилохије.

Молитва за власт

Испред зграда владе и скупштине Црне Горе, где је јуче дежурало по неколико полицајаца са штитовима, литија је јуче застала. Очитана је молитва за здравље и напредак оних који су на власти у Црној Гори. Хиљаде људи у литији молитву је поздравило аплаузом.

На литији посвећеној Светом Симеону Мироточивом, подсећању на корене народа, гости из Украјине поздравили су јуче све учеснике литије једноставном поруком:

– Ово што ви овде радите надахнуће је за све народе света. Овде смо да подржимо ваше праштање, ваше покајање. Ово је дан надахнућа Божјом речи. Ваши захтеви су благословени, ви не тражите ништа за себе појединачно, него за своју цркву и своју веру – порука је епископа из Украјине.

   

(Србске Новине, Новости, Курир, Спутњик)

 

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *