тајни документ о распаду СФРЈ

Објављени тајни документ о распаду СФРЈ и умешаности САД и данашње Ал Каиде

Пракса Завере
Поделите

Објављени тајни документ о распаду СФРЈ и умешаности САД и данашње Ал Каиде

   

Швајцарска обавештајна служба објавила документ у којем наводи да су САД у рату у Југославији користиле паравојне снаге из којих је настала Ал Каида.

Како преносе „Вечерње новости“, САД су у рату у бившој Југославији користиле исте оне паравојне снаге уз помоћ којих су претходно ратовале против Совјетског Савеза у Авганистану.

Те снаге ће касније понети име исламистичке терористичке мреже Ал Каиде, а на истим темељима су се касније развиле и остале терористичке организације милитантних муслимана, као што је Исламска држава, наводи се у документима швајцарске службе за које београдски дневник каже да су управо доспели на светло дана.

У документима се наводи да су политичка и медијска пропаганда, који су служили као оквир за распарчавање бивше Југославије, у међувремену добро истражени.

Оно што ситуацију разликује од, рецимо, рата у Ираку, јесте чињеница да бројни медији и коментатори до данас настоје да одбране тадашње званичне верзије о околностима под којима се одвијао рат у бившој Југославији.

bzezinski i bin laden
На истом “задатку”… некадашњи саветник за националну безбедност америчког председника Џимија Картера Збигњев Бжежински и Осама Бин Ладен, Пакистан, 1980. година

У документима се, између осталог, подсећа и на случај масакра на сарајевској пијаци „Маркале“, за који су првобитно биле оптужене снаге босанских Срба, док су касније у том, као и у неким наредним случајевима, официри мисије УН у Босни закључили да су злочин највероватније спровеле босанске војне снаге према сопственом становништву.

Швајцарци, како преносе „Новости“, указују на то да се у ратној стратегији овај захват назива „нападом под лажном заставом“ (акција према сопственом становништву, или монтирање злочина, како би се добио разлог за рат, пример, напад на куле близнакиње, перл харбор, Сребреница, нато агресија 99,…) .

У документима се наводи списак пропагандних примера, којима су медији стварали оквир за рат у Југославији и којима су дубоко утицали на јавно мњење о суштини и карактеру тог сукоба.

У документима се под таквим примерима помињу „српски логор смрти Трнопоље“, „Маркале“, као и Сребреница, за коју се наводи да је „најтужнији врхунац рата у Босни“.

ЈАСЕНОВАЦ И СРЕБРЕНИЧКИ МИТ- Аутентична књига о српским стратиштима, Биљана Живковић

   

Извор Новости

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *