проф др. Алек Ј Рачић

ОРДЕН СВЕТОГ ПЕТРА ЦЕТИЊСКОГ ЗА АКАДЕМИКА АЛЕКА Ј РАЧИЋА

Актуелно Догађаји Друштво Здравство
Поделите
   

Извори из Патријаршије, обавестили су нас да ове године орден Светог Петра Цетињског добија и један наш познати суграђанин. Ради се о максилофацијалном хирургу, Алеку Ј Рачићу, председнику РАС академије (Српске Развојне Академије), иначе нашем еминентном стручњаку из области максилофацијалне хирургије. Он је такође познат и по томе што је, још пре пуне две деценије, предлагао да се обележја Српске Православне Цркве уведу у болнице. У томе је и успео. У разговору за Србске Новине, овај наш еминентни стручњак нам је рекао мало више о свом раду и заслугама за биолошки и духовни опстанак нашег народа.

Како сте сазнали да сте баш Ви одликовани овим орденом?

Академик Алек Ј Рачић: Обавештен сам од стране митрополије Црногорско-приморске да ће ми његово преосвештенство, митрополит црногорско – приморски, Амфилохије, на Лучиндан 2019. године, уручити овај орден. Само образложење разлога због којих сам одликован овим орденом, нисам добио, јер се оно и не даје. О кандидату се изјашњавају у Митрополији, вероватно путем неког одбора, или комисије којом руководи митрополит. Ипак, добио сам усмено образложење да ми се овај орден додељује због неолицине ствари којима сам се током своје каријере бавио.

Можете ли навести неко од поља Вашег рада које је имало утицаја на то да будете одликовани овим орденом?

Академик Алек Ј Рачић: Да свакако. Митрополит Амфилохије се пре 10год.упознао са мојим радом по питању сектног деловања,јер сам тражио се поново оформи саветовалиште за сектно деловање, слично ономе које је некада радило при ВДС архиепископије Београдско-карловачке. У то време га је водио прота Љуба Хаџи Петровић, али, након његовог одласка у умировљење, ово Саветовалиште се угасило, па сам инсистирао да се једно такво поново оформи али сам сматрао да не би требало да буде при ВДС него директно у Патријаршији. У том циљу поднео сам прегршт документације и различитих пријава грађана о сектном деловању на територији Београда, и због тога је ово Саветовалиште поново оживело у оквиру ВДС,али боље је и то него да нема никаквог. Једно од првхих писама које је садашњи патријарх србски Иринеј примио након рукоположења, било је моје писмо везано за рад Саветовалишта за сектно деловање и мени је драго да је, захваљујући мојим дописима, оно поново отворено. Још једна од тих ставки била је идеја за спомен обележје жртвама Јасеновца поред Небојшине куле у Београду. Ту су, током окупације 1941-1945.године плутали лешеви покланих Срба, Јевреја и Рома из Јасеновца. Грађани су се организовали да ова тела сакупљају и сахране их у једну заједничку гробницу. Моја идеја се није зауставила само на спомен обележју, већ сматрам да ту треба да се налази и капела посвећена јасеновачким новомученицима.
Следећи разлог због ког се мтрополија одлучила да ми додели овај орден, јесте моје истраживање о последицама НАТО бомбардоанја 1999.године, и Републике Српске 1995. године. Моја књига “НАТО АГРЕСИЈА И ДАЉЕ ТРАЈЕ” је и издата уз благослов митрополита Амфилохија, у издању Светигоре. То је такође имало утицаја приликом доношења одлуке да будем одликован овим орденом.
Такође, ту је и рад везан за разоткривање здравственог геноцида који се данас дешава у светској популацији. Када то кажем, мислим на измену неких медицинских доктрина. Навешћу пример Института Торлак који је производио квалитетна имунизациона средства и снабдевао 23 милиона југословена квалитетним вакцинама,а наводно пре 10 година није могао да снабдева 7 милиона срба,па је продат Новартису,страној компанији која се руководи зарадом а не имунизацијоним потребама наше популације.Због тога се сад вакцине страних произвођача набаљају у шлеперима као да је пиво,без праћења њиховог процеса производње и сасвим је нормално да се дешавају нежељене појаве. Ја све ово образлажем у неколицини својих научних радова и у књизи коју припремам, а чији назив је “Доктрина депопулације путем здравственог геноцида”, за коју се надам да ће бити објављена до краја године. Желео бих да се овим путем захвалим његовом преосвештенству митрополиту Амфилохију што има слуха за ове ствари које се налазе у директној вези са биолошким и духовним опстанком нашег народа. ,јер такође председавам одељењем за биоетику које је основао Сабор СПЦ 2017. године. Ово одељење се под мојим преседавањем састало неколико пута и разматрало болести као што су педофилија и хомоексуализам, о чему су донети и одређени закључци. Управо они треба да помогну Синоду СПЦ да СПЦ заузме званичан став о овим болестима која се сад називају ОПРЕДЕЉЕЊЕМ.

Једна додатна, посебна ставка због које се његово преосвештенство митрополит Амфилохије одлучио да одликује мене и још десет угледних србских патриота јесте то што он и није баш задовољан додељивањем ордена у последње време. Он је тражио да се орден Светог Саве додели игуманији Пећке патријаршије, што није учињено. Не бих улазио у сувише детаља, али сматрам да ова додела ордена на Лучиндан, представља својеврсну “показну вежбу” митрополита АмфилСветог Савеохија, којом он жели да покаже и укаже на прави начин за доделу високих црквених одликовања.

Мени остаје једино да Вам испред редакције Србсих Новина, честитам на одликовању и пожелим много успеха у даљем раду. Као новинар могла бих да кажем једино да бар један од одрена одлази у праве руке, људима који су својим радом ово одликовање и заслужили.

Академик Алек Ј Рачић: Хвала Вам.

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *