рас

Проф. Др. Алек Ј. Рачић, председник Развојне Академије Србије (РАС) – интервју

ДруштвоЗашто је формирана РАС?

Србска Развојна Академија (РАС) формирана је са идејом да она буде пандан САНУ (Српска Академија Наука и Уметности). Сматрамо да САНУ не ради многе ствари на које је обавезна по својим оснивачким актима. Догодило се исто што и са свим другим академијама које су основане након Српског ученог друштва. Дакле, ни једна од нјих није радила на духовном и биолошком очувању србског народа.

Када и како је формирана РАС?

РАС је формирана 2012 (2013) године, од истоименог удружења грађана РАС, које је формирано 1990. Године, у Новом Пазару. Ово удружење се, првобитно, бавило само србским народом у Рашкој области. РАС је, као академија, регистрована 2014 године и њена сфера интересовања и деловања је проширена на духовно и биолошко очување србског народа – и ово опредељење је за нас незамењиво.
Разне друге институције, које се финансирају из буџета, требале би да се овим баве уместо нас. Али, пошто оне то не раде, формирали со РАС као научну академију која се бави научно-истраживачким радом и духовним и биолошким мочувањем србског народа.

Како је уређена РАС академија, која звања постоје?

У РАС академији постоје: редовни академик, дописни академик и почасни члан. Почасни чланови су они људи који немају пост дипломске односно докторске студије, а дали су велики допринос за духовно и биолошко очување србског народа. Због изостанка докторских студија, они не могу имати звање академика.
Редовни и дописни академици су људи који имају редовне постдипломске или докторске студије, односно, највише степене у струци којом се баве, пошто је у неким струкама највиши степен магистратура (као што је, на пример, случај у уметности), иновативни истраживачки рад, јер, као што знате, свака докторска дисертација би требала да буде иновација. Од 130 академика САНУ, само њих 30 у својим радовима има иновацију, док преосталих 100 у својим радовима нема иновације.
На пример, садашњи председник САНУ, академик Костић, иначе неуролог, у потпуности заслужује своје звање академика јер у својој научној области апсолутно има иновације. Његов докторат је био заиста одличан за оно време, када је написан. Када је дошао на чело САНУ, од њега сам очекивао да ће, „рашчистити ситуацију“ на исти начин како је то урадио на својој клиници, и на Медицинском факултету. Међутим, то се није догодило. Уместо да среди стање у медицинском сектору САНУ, он се бавио Косовом, дајући изјаве о томе да је оно и правно и фактички изгубњено, иако САНУ има академика који је много компетентнији и позванији да о томе говори, академика Василија Крестића.
Ипак, неуспех у реформисању САНУ у циљу тога да она почне да се бави питањем биолошког и духовног очувања србског народа, није за чуђење. Нисмо то од њега очекивали, али, ипак смо се наали да ће у реформисању успети.
Иначе, САНУ као установа је исувише зашла у неке негативне токове (академик Василије Крестић зато каже да се САНУ бави „антисрбством а не србством“) па смо се ми, као РАС академија концентриали на оно што би заправо САНУ требала да ради.

О природним наукама

На пример, предмети физика и биофизика су избачени као предмети са Стоматолошког и Медицинског факултета што нема логике (на Новосадском и Нишком универзитету ово није случај и наведени предмети још увек јесу део наставног плана и програма). На ову тему смо председник управног одбора РАС, академик Милан Распоповић и ја писали неколико дописа и велики апел министру просвете јер просто није јасно како на пример, млад лекр може специјализовати офталмологију или радиологију, без познавања физике. Исто тако, како да дипломирани стоматолог специјализује зубну протетику, да касније прави крунице и мостове – без знања физике? То су изузетно велики пропусти у образовном систему које под хитно треба исправити јер, немају логике.
О историји
РАС академија се такође интензивно бави лажном србском историјом. Нашакадемик Јарчевић је неколико пута објављивао радове о томе одакле потичу србски корени, да се ми никада нисмо селили већ смо на овим просторима већ 7500 година. Велика сеоба је кренула са наших простора, односно, народи који су прешли Карпате, данас се називају Руси и Белоруси, а није се догодило обратно, односно, нисмо се ми селили. У својим уџбеницима историје, Руси уче како су се са ових простора доселили.
Отишли смо и корак даље у разматрању зашто и коме није одговарало да се зна да је Скадар, стара србска престоница, заправо епска, митска Троја.
Дошли смо до закључка да заиста на Зпаду постоји и постојао је, својеврстан антисрбски лоби, који из неких разлога заиста жели да поништи србску историју. Овај својеврсни лоби тиме се интензивно бави.
Проблеми србске интелектуалне елите
Србска интелектуална елита се суочава са низом проблема, којима није могла да се бави, пошто САНУ као буџетски финансирана установа, се не бави својим послом.
РАС академија се финансира искључиво из чланарина, не као САНУ која се финансира из буџета, тако да наши академици немају велике месечне апанаже. Своди се на чињеницу да су наши академици плаћени за рад а САНУ академици за „нерад“. Постоји такође и велики притисак, да се РАс академија угаси иако ми обављамоонај посао за који је задужена САНУ. Ми се финансирамо сами док држава из буџета финансира САНУ, која заправо ради против духовног и биолошкогочувања србског народа. Примера наведеног деловања је много.

Одштета за последице НАТО бомбардовања

Ја сам објавио две књиге о последицана НАТО бомбардовања 1995 и 1999 године. САНУ је имала једну оскудну трибину на којој се није дошло до неког значајног закључка. Такође није поменуто ни то нама као држави треба да се плати одштета у износу од 105 милијрди америчких долара.
Кажите ми постоји ли боља инвестиција од наплате одштете коју нам дугује НАТО пакт због бомбадровања које се овде догодило?
САНУ, игноришући ову чињеницу, очигледно ради против интереса србског народа, док ми, РАС академија, покушавамо да укажемо на све ове чињенице- Ја као лекар, за другу специјализацију сам одабрао здравствени менаџмент, написао сам две књиге и послао их на разне адресе. Ове моје књиге садрже све неопходне податке о последицама бомбардовања.
Од одштете се сада граде путеви и сва остала инфраструктура по Србији, јер је тадашња власт активно говорила и борила се против НАТО пакта. Данашња држава ову одштету не тражи иако се рди о огромној суми новца која би у многоме помогла Србији и њеним држављанима.

Могућност сарадње са РАС?

Све патриотске институције су добродошле да сарађују са РАС академијом. Ми ову одштету тражимо јер, бавимо се биолошким и духовним опстанком србског народа.

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *