проф др. Алек Ј Рачић

РЕАКЦИЈА РАС АКАДЕМИЈЕ НА ТОЛЕРИСАЊЕ УСТАШКИХ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА ОД СТРАНЕ ВЛАСТИ ЦРНЕ ГОРЕ

Актуелно
Поделите
   

У светлу последњих збивања у Црној Гори, а поводом Срба и Српске Православне Цркве, разговарали смо са проф. др. Алеком Ј Рачићем, председником РАС академије. Академик Рачић је о ситуацији у Црној Гори, као и односу црногорских власти према Србима. Изјаву нашег уваженог академика преносимо у целосри:

Имам статутарну обавезу као председник Српске развојне академије (РАС) да реагујем на изјаву премијера Црне Горе г. Душка Марковића и саопштења Министарства културе Црне Горе о наводном прекрајуњу историје поводом постављања билбордâ у Будви којима се слави свечани улазак српске ослободилачке војске у овај град на Митровдан 1918. године.
Марковић је историјску чињеницу назвао фалсификовањем, а верујем да добро познаје тај део историје, без обзира на могуће рупе у свом образовању.
Влада Црне Горе се, насупрот томе, не изјашњава о усташком геноциду, клању милион Срба, Јевреја и Рома у 20. веку, а наводно баштини европске идеје. Заташкава и усташки пир над 15.000 војника Југословенске краљевске војске из Црне Горе маја 1945. године. Командант те војске Павле Ђуришић усташе су заклале, а тело му је испечено на ражњу.
Недвосмислено се издваја закључак да се Влада Црне Горе бави фалсификовањем историје. Постоје релевантни историјски подаци о усташким зверствима над црногорским грађанима о којима они ћуте. Очито, од страдања грађана Црне Горе важније су им идеолошке подјеле.
Рођеног брата мог ђеда Петра Рачића 1943. године код Бихаћа су, са његовом партизанском јединицом, ухватиле усташе и заклале. Усташама није било важно да ли је Србин, па био он Црногорац, Херцеговац, Босанац, Крајишник… четник или партизан; једнако су их клали. Влада Црне Горе не бави се том историјском чињеницом.
Али, Влада Црне Горе срамно се опходи према проусташким испадима. Забележено је само њено штуро обраћање јавности поводом подизања споменика усташи који је убио амбасадора Владимира Роловића.
Брука коју Влада ЦГ већ дуже време наноси свом народу огледа се у константном улизичком односу према хрватком руководству, уз толерисање свих фашистичких пирова у Хрватској од њеног уласка у Европску Унију.

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *