"Судиће нам време" Мудре речи Николе Тесле и анегдота из детињства која је била доказ да је СВЕТ добио ГЕНИЈА!

„Судиће нам време“ Мудре речи Николе Тесле и анегдота из детињства која је била доказ да је СВЕТ добио ГЕНИЈА!

Знаменити Срби Наравоученија
Поделите
   

„Судиће нам време“ Мудре речи Николе Тесле и анегдота из детињства
која је била доказ да је СВЕТ добио ГЕНИЈА!

Не постоји личност у Србији која је више популаризовала науку од Николе Тесле, Србина, који је „осветлио“ образ Србије у свету.

Готово да нема Србина који на сами помен Николе Тесле не осећа невероватно поштовање и понос. Наш чувени геније задужио је свет, а како је и сам говорио најдраже му је било што је све што је створио дело једног Србина.

 

Рођен је у Смиљану 10. јула 1856.године, а умро у Њујорку 7. јануара 1943.године. У свету поред свих својих патената и проналазака у области електротехнике и машинста, најпознатији је по невероватном доприносу у стварању модерног система напајања наизменичном струјом.

За наизменичну струју сви знају, али знамо ли и друге изуме Николе Тесле? Његови најзначајнији изуми су Теслин трансформатор, синхрони мотор, полифазни систем, обртно магнетско поље, асинхрони мотор. Такође, дао је доприносе у модулацији и преносу радио – сигнала, као и у области рендгентских зрака.

Оно што је битно је и да је био кључан човек у изградњи прве хидроцентрале на Нијагариним водопадима.

Никола Тесла је једини Србин по коме је названа међународна јединица мере и то јединица мере за густину магнетног флукса или јачину магнетног поља – тесла.

Рођен је као четврто од петоро деце оца Милутина, који је био српски православни свештеник и мајке Георгине, која је умногоме утицала на Теслин живот. Никола Тесла је крштен у православној Цркви Св.Петра и Павла у Смиљану. Занимљивост је да је име добио по једно и другом деди.

Теслин живот ће пратити многи догађаји, међу којима и честе болести. Још као дечак био је веома виспрен и сналажњив, те показивао невероватне интелектуалне способности.

Постоји једна прича из живота Николе Тесле која показује колики је он интелект поседовао и које ће бити и прва у низу прича о чудесном генију. Наиме, у Госпићу се десило да је један трговац организовао ватрогасну службу. Међу окупљеним људима био је и мали Никола Тесла.

Када на тој показној ватрогасној вежби нико није успевао да докучи зашто вода не може да се испумпа из реке Лике на сцену је ступио мали геније, Никола Тесла. Стручњци нису могли да открију разлог неуспеха, све док мали Тесла није ушао у реку и отчепио други крај црева. Малог дечака који је тада имао седам или осам година сви у Госпићу славили су као хероја.

Тог малог дечака који је тада имао седам, осам година касније ће славити цео свет за доприносе у науци.

Мудре речи Николе Тесле:

„Нека будућност каже истину и процијени свакога у складу с његовим радом и постигнућима. Садашњост је њихова; а будућност, за коју сам заиста радио, је моја.“

„Да, истина је да ја увек предузмем више него што могу да остварим.“

„Пре него што сам направим скицу на папиру, цела идеја је разрађена ментално. У мојем уму мењам конструкцију, радим побољшања, па чак и покрећем уређај.“

„Ваша мржња претворена у електричну енергију могла би осветљавати градове и градове.“

„Сви смо ми једно. Људи су међусобно повезани невидљивим силама.“

„Ако будем имао среће да остварим барем неке од својих идеја, то ће бити доброчинство за цело човечанство. Ако се те моје наде испуне, најслађа мисао биће ми та да је то дело једног Србина.“ (за време посете Београду 1892. године)

„Наше врлине и наши промашаји су неодвојиви, као сила и материја. Када се одвоје, нема више човека.“

„Наумио сам да сав свој живот посветим раду и због тога сам се одрекао љубави и друштва добре жене; а и више од тога. Мислим да се књижевник или музичар требају оженити. Они тако добијају надахнуће које их води према још већем успеху. Али, проналазач има тако жестоку нарав, с’ толико дивље, страствене особности да би морао све то напустити и тако се одрећи изабраног подручја рада како би се посветио жени. А штета је што је тако; каткад се осећамо тако усамљени.“

„Намера повећања броја стоке да би се добило више хране чини се исправна, али тако се мноштво може прехранити само на „кратки дах“. Свакако је битније узгајати поврће и житарице, а исто тако сматрам да је вегетаријанство препоручљива полазна тачка за одрицање од варварских навика. Многи народи који живе скоро искључиво вегетаријански показују већу снагу и телесну спремност. Неке саднице, као што је зоб, су исплатљивије од меса и боље за душевно и телесно здравље. Треба учинити све напоре да би се зауставило обесно и окрутно клање животиња које може бити погубно и за људски морал.“

   

Србија данас

ПОВЕЗАНО:

Гробница где су усташе убиле 11 рођака Николе Тесле

СРПСКИ ЛЕДОЛОМЦИ Драгослав Бокан

Ото Скорцени убио Теслу !?

Краљевина Србија је прва на Балкану почела да производи струју

Сателит Црни витез; Мистерија која траје

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *