Свети Илија

Свети Илија Громовник

Православље Традиција и обичаји
Поделите
   

Данас се обележава велики празник Свети Илија

Свети ИлијаСвети Илија је познат и веома поштован у православљу као строг и непоколебљив проповедник етичких вредности. Присутан је у Старом и у Новом завету као пророк чије је особине са страхопоштовањем преузело Хришћанство. Везује се за настанак нове ере и нови Христов долазак.

Предање каже да је Илија Тесвићанин рођен у граду Тесвиту у Израиљу у 9. веку пре Христа и да је младост провео сам у пустињи у дубоком размишљању и молитви. Када се Илија родио, његов отац је видео око њега анђеле који га повијају огњем и хране пламеном. Увек у свим предањима га прати пламени карактер и сила огњена.

Свети Илија је био жртва прогона цара Ахаве, који је под утицајем своје жене напустио Мојсијеву веру и славио „туђе богове“. Пророк Илија се супротставио цару и пребацио му отпадништво и пророковао сушу и глад због слављења туђих богова.

Изводио је многа чуда. Према предању, једом је затворио небо па киша није пала три године.

 

Свети Илија Громовник – Народна веровања и обичаји

На Илиндан се у многим селима у Србији слави као сеоска слава. Организују се сабори и вашари. Код нас Свети Илија спада у најпоштованије свеце поред Светог Николе и Светог Ђорђа.

Свети Илија у народу је назван громовник, јер тог дана по веровању грми, односно Свети Илија Громовник тера Ђавола громовима. Где гром удари сматра се да се ту крије нечастиви. Верује се да Свети Илија није умро, већ да се жив пламеним кочијама узнео на небо. Из овог разлога се та слика појављује на иконама

Свети Илија

Према предању Свети Илија је био међу пророцима који су се поклонили Исусу Христу на дан Преображења Господњег, кад се својим ученицима јавио са поукама нове вере. Зато се лик Светог Илије слика на празничним преображенским иконама.

Свети Илија обележава се 2. августа у најсушније и најтоплије доба година, међутим као по неком правилу тог дана обавезно грми и пада киша. На тај дан се не ради у пољу како се не би навукао гнев светитеља.
У руским селима постоји веровање да киша пада када развози воду за свеце, па нешто из кола проспе по облацима.

Када прође Илиндан, дан је све краћи. Позната је изрека

Од Светог Илије сунце све милије

Након овог дана више се не купа у рекама, а кажу да је на овај дан пре подне лето, а поподне јесен.

Мед који се вади на Илиндан служи као лек. Народ верује да мајке њиме треба да намажу децу по образима како би била здрава.

Свети Илија као Перун
Свети Илија као Перун?

Занимиљива је и паралела са старосрбском митологијом између Светог Илије и Перуна, који је такође управљао муњама и громовима, више о томе прочитајте у чланку о Перуну громовнику, ком се молио србски народ пре Хришћанства, а Грци су ово приписали Зевсу.

 

 

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *