Тешка пометња у Загребу

ТЕШКА ПОМЕТЊА У ЗАГРЕБУ: ИТАЛИЈАНИ И МАЂАРИ ТРАЖЕ ОД ХРВАТСКЕ ВРАЋАЊЕ СВОЈИХ ТЕРИТОРИЈА

Актуелно Историја
Поделите

   

ТЕШКА ПОМЕТЊА У ЗАГРЕБУ: ИТАЛИЈАНИ И МАЂАРИ ТРАЖЕ ОД ХРВАТСКЕ ВРАЋАЊЕ СВОЈИХ ТЕРИТОРИЈА

Хрватској је неприхватљиво приказивање хрватских земаља у неистинитом историјском контексту, навело је хрватско Министарство спољних и европских питања.
Министарство је, поводом карте „историјске“ Мађарске, нагласило да је неприхватљиво промовисање аспирација које се ни у прошлости нису показале успешним.

Реч је о слици карте „историјске“ Мађарске коју комадају руке и грабе територије, између осталог и делове Хрватске, а коју је објавила Међународна канцеларија за информисање у склопу кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, преноси „Хина“.

Мађарска је пре неколико дана прославила Дан националног заједништва, спомен-дан уведен 2010, како би се обележило потписивање Трианонског мировног уговора који је потписан 1920. између савезника и Мађарске у палати Трианон у Версају.

По том мировном уговору, Мађарска је изгубила две трећине територије, које су подељене између Аустрије, Чехословачке, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Румуније.

„Министарство спољних и европских послова Хрватске је одмах по објављивању фотографије, карикатуре из 1921. године, на Твитеру Абоут Хунгарy ступило у контакт с мађарском страном и указало на неприхватљивост овакве врсте објаве с приказом делова хрватских територија, за које се имплицира да се ради о подручјима Мађарске, које су одузете Трианонским мировним уговором, што је потпуно искривљавање историјских чињеница“, навело је хрватско Министарство.

ПОМЕТЊА У ЗАГРЕБУ! ИТАЛИЈАНИ НАЦРТАЛИ МАПУ ИТАЛИЈЕ- ЕВО КОЈЕ ДЕЛОВЕ ХРВАТСКЕ ЖЕЛЕ

пометња у загребу

Након Антонија Тајанија, члана Форца Италија, и градски одборник Трста Лоренцо Ђорђи сматра да су Истра, Кварнер и Далмација до Сплита — италијанска подручја.
Он је на свом налогу на Фејсбуку објавио фотографију пренету са званичне странице Талијанског покрета иредентиста, на којој се види „силуета Италије“ на италијанској застави, а да се границе те илустрације протежу на источну обалу Јадрана и захватају наведена подручја све до Боке Которске у Црној Гори.

Ђорђи наводи да је то Италија и поручује да се „ништа не може сматрати готовим док се не заврши правдом“.

Том се паролом алудира на тежњу италијанских иредентиста да Истра и Далмација једнога дана буду део Италије, онако како их је усташки вођа Анте Павелић Римским уговорима из 1941. године препустио фашистичкој Италији.

Тајани се касније извинио због изјаве, казавши да је говорио о „италијанској Истри и Далмацији“, али да то не значи присвајање територије.

Иначе, Римски уговор је очекивано изазвао бес међу Хрватима, нарочито у Далмацији, коју су Павелић и усташе хладнокрвно и бесрамно препустили терору италијанских фашиста, што је утицало на јачање антифашистичког покрета на том подручју.

Наиме, средином маја 1941. године у Риму су усташки поглавник Анте Павелић и фашистички вођа Бенито Мусолини потписали Римски уговор, којим је квислиншка Независна Држава Хрватска (НДХ) предала фашистичкој Италији делове хрватског приморја и Горског котара, најразвијенији део Далмације с острвима и Боку Которску.

Према „Нет“ порталу, реч је о вероватно највећој издаји у историји Хрватске и хрватског народа. Потписавши тај уговор, Павелић је Италији предао подручја Задра, Шибеника и Сплита, острва Раб, Крк, Вис, Ластово, Корчулу, Мљет и низ мањих, делове хрватског приморја и Горског котара и Боку Которску.

Римски уговор садржи три засебна документа. Првим је утврђена граница између двеју држава, другим се НДХ обавезала на демилитаризацију преосталог дела обале, док је трећим Италија постала гарант политичке независности хрватске државе.

Тим уговором Павелић и италијанске усташе су прихватили да савојски принц Аимоне Роберто Маргерито Марија Ђузепе ди Торино буде крунисани за хрватског краља под именом Томислав Други.

(Спутњик)

Мирослав Филиповић – “фра Сотона” – један од најбруталнијих злочинаца НДХ

КЛЕРОФАШИЗАМ И ПОКАТОЛИЧАВАЊЕ СРБА; званична идеологија НДХ

„ХРВАТСКО ПИТАЊЕ&; (претеча НДХ) – ПОЧЕТАК, КОРЕНИ, ИДЕОЛОГИЈА

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *