ТРИ НАЈВАЖНИЈА УСЛОВА ОДРЖАЊА СРБСТВА

ТРИ НАЈВАЖНИЈА УСЛОВА ОДРЖАЊА СРБСТВА

Актуелно
Поделите
   

ТРИ НАЈВАЖНИЈА УСЛОВА ОДРЖАЊА СРБСТВА

Први је КРСНА СЛАВА.
Други услов је ЋИРИЛИЦА.
Трећи је КОСОВСКИ ЗАВЕТ.
Први услов – одржање крсне славе – је изнутра и дубоко везан за српску породицу и патријархално, традиционално наслеђе наших предака. Тако се непосредно сабирамо и окупљамо око крста и молитве, око наших одавно упокојених прађедова и свих још живих рођака, око чувања и одржања непроцењиво драгоценог сећања на аутентичне вредности српског Предања. Крсна Слава је својеврсни, симболични живи ланац који спаја наше српске претке, нас данас и наше потомство. И даје нам озбиљност и достојанство последњих српских племића (”од Светог Николе”, ”од Светог Јована”, ”од Светог Луке”, ”од Светог Георгија”, ”од Светог Архангела Михаила”…).Други услов – ћирилица – је везан за дух нашег језика, његову унутрашњу мудрост и појмовно богатство. Самим тим, и за словенско-православно јединство, братство са Русима, нашу националну просвету, витешко васпитање и духовну културу. Ћирилицом се одмах и безрезервно успоставља веза нас и наших далеких претходника, Неба и земље, некадашњег и оног данашег језика, али и специфично међусрпско ”братство и јединство у Христу”, а не у Титу (и Партији).

Трећи услов – Косовски Завет – је врховни и суштински српски архетип, наш мистични и отаџбински код. А тако и: отелотворење српске части и образа, надилажење кукавичлука и (у моралном смислу) кобно ”поткопавајућег” страха од смрти, наше вере староставне и православне, као и целокупног националног идентитета. Без Косова и Метохије (не дај Боже!) ми остајемо без свог срца и душе, свега оног што се речима не може (али осећањима и те како може) исказати и објаснити. Наше племе као да већ дуго ”сном мртвијем спава”, под ”небом затвореним” (што ”не прима ни плача, ни молитве”), а ”суза наша”, косовска, можда ”нема родитеља” – али има, још увек, свој дубоки, апокалиптички и боготражитељски смисао. Као наше ”бити ил’ не бити”, оно ултимативно, српско ”или-или”. И има нас, још преостале учеснике и саборце српских средњовековних и нововековних витезова, из њихове и наше незавршене и још недовршене Косовске битке (ево, већ пуних 628 година до сада).

Ова три услова у себи носе све оне спасоносне врлине и теме које нас, упркос свему, и даље држе над водом и муљем надируће мочваре модерног доба и њеног слузавог, човека недостојног ”духа времена”.

Они нас одређују, штите и приводе незабораву, вечности и спасењу.
Без њих смо ништа, обичан прах на ветру. Никоговићи.

Драгослав Бокан
   
Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *