63. Међународни београдски сајам књига

63. Међународни београдски сајам књига

Актуелно Књиге
Поделите
63. Међународни београдски сајам књига. У календару културних дешавања југоисточне Европе централно место крајем октобра већ деценијама припада Међународном београдском сајму књига. Ова регионално највећа манифестација посвећена књизи бави се промоцијом књижевног стваралаштва и образовања, културном разменом са иностранством и покретањем актуелних књижевних и друштвених питања.
Неформално познат као празник књиге, Сајам књига сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију.
Важно обележје Сајма књига је богат пратећи програм. Kроз бројне промоције, презентације, предавања, округле столове и трибуне, стручној и широкој публици учесници представљају низ тема важних за књижевност, издаваштво и културу
Наш познати песник и академик Матија Бећковић отворио је 63. Међународнибеоградски сајам књига.
До 28. октобра, под слоганом „Радост читања“, на Сајму ће се представити око 1.000 издавача из земље и иностранства.
Бећковић је истакао да је за њега Београдски сајам најважнији на свету и да је то својеврстан народни
празник. Уз Бећковића на отварању ове манифестације у име земље почасног госта Марока присутне је поздравио историчар и писац Абдулах Бусуф.

сајам књига

Међународни сајам књига је црвено слово у календару српске културе, рекао је Бећковић, додавши да сваке године окупља мноштво читалаца из читаве Србије.

Сајам је духовна својина читалачког народа и нико је не би смео узети. Указује се и као једино од ретких преосталих места без покондирености и лажног елитизма, где можемо видети свој народ. Нека га нико не присваја и не уписује у свој посед, како никад не би постао хотел са пет звездица, поручио је Бећковић.

Након свечаног отварања, штанд Марока обишли су министер културе Србије Владан Вукосављевић и амбасдор Марока Мохамед Амин Белхај.

Вукосављевић је оценио да је овогодишњи сајам одлична прлика за упознавање књижевности Марока, а Амин Белхај је изразио задовољство што је ове године Мароко почасни гост.
Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *