Богојављање

Богојављање

Православље Традиција и обичаји Црквени Календар
Богојављање, један од највећих хришћанских празника, прославља се данас, 19. јануара, а православни верници поздрављају се речима „Бог се јави! Ваистину се јави!“

Крст, вода, огледалце, тесто – традиција нашег народа је за Богојављање је пребогата.

По предању, Јован Крститељ, чија се дан слави сутра, крстио је Исуса Христа у Јордану, када се небо отворило. Свети Дух у виду белог голуба спустио се над Христову главу, а из небеса се чуо глас: „Ово је Син мој љубљени, који је по мојој вољи. Њега слушајте!“.

Срби бројне обичаје везују за дан на који се Бог јавио. У ноћи између Крстовдана и Богојављења неудате девојке ставе огледалце испод јастука, јер верују да ће сањати младића за кога ће се удати.

У неким крајевима младе девојке рано ујутру на Богојављење одлазе до нетакнутог извора воде, баце у њега неколико зрна пшенице и изгворе ове речи: „Како иде вода, тако да иде и берићет у наше њиве“. Затим захватају воду и носе је кући. Понегде укућани попију мало те воде преко секире, како се не би међусобно свађали.

У другим крајевима девојке месе четири лоптице теста. У три ставе папирић са именима момака у које су се загледале, а једну оставе празну. Затим тесто ставе у кључалу воду и прва лоптица која избије на површину, носи папирић са именом њене праве љубави. Ако исплива празна лоптица, значи да девојка још није упознала свог суђеног.

Старије жене на Богојављење предсказују каква ће година бити, па тако мраз и снег поручују нас чека богат род, а ведро време невоље са сушом.

bogojavljenje

Најпознатији обичај везан је за веровање да се уочи Богојављања на трен отвори небо. Укрсте се ветрови који дувају зими са летњим ветровима и сва вода постане света. Ко се затекне на отвореном и то види, треба да зажели једну жељу.

Данас православни хришћани обавезно иду у цркву, како би узели Богојављенску водицу, коју могу да пију током целе године, а од пре десетак година код Срба је обновљен стари обичај да се у реку баци крст, а младићи се такмиче да до њега стигну и први га ухвате. У последње време такмичи се и све више девојка. 

 

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *