Домаћи бели лук

Домаћи бели лук скуп као злато

Пољопривреда
Поделите

   

Домаћи бели лук скуп као злато

ЦЕНЕ појединих производа на пиротској Зеленој пијаци у Тијабари збуњују сталне купце, али и најбоље познаваоце прилика на овом тржници, где се Пироћанци снабдевају. Један од најдрастичнијих примера је цена домаћег белог лука, који је „догурао“ до 800 динара за килограм! Суочени са оваквом ценом, многи не купују више од сто и двеста грама, а почеће да пазаре и на главицу или чак на чен! Црни лук, такође из домаће радиности, вреди чак 150 динара за килограм, а један од сталних посетилаца пијаце, који овде и ради, каже да је овако папреној цени лука допринела лоша година, али и друге прилике.

– Протекла година је била ужасна за лук. Оно мало што је родило, било је тешко очувати током зиме и то је углавном узроковало овакву цену. Тако сада испада да један килограм белог лука вреди колико и тридесетак килограма јабука, два килограма меса или рибе, скоро као литар маслиновог уља или 15 килограма свежег купуса, 700 грама кафе… Може се ређати унедоглед јер је цена стварно висока у односу на друге производе – каже овај власник тезге и додаје да је за један венац од неколико килограма потребно издвојити и до 3.000 динара.

Оно што је, међутим, по његовом мишљењу, још горе, то је чињеница да овако висока цена вероватно гарантује високу цену и следеће године, односно лета. Објашњава и зашто.

– Многи који су прошле године купили по неколико килограма за садњу, нису успели да произведу ни за себе, а камоли за продају. У једном периоду године било је доста кише, затим је ударила суша и све то је десетковало приносе лука на домаћим парцелама. Онај ко сада купи да посеје, платиће га скупо, што значи да ће и следеће године цена бити папрена – ако роди, ако не онда још већа од садашњих 800 динара – закључује Милорад Ћ.

Преостаје бели лук из увоза. Јесте да квалитет није упоредив, али се стави мало више увозног и он јелу дода преко потребну арому. Идентична ситуација је и са црним луком, оним из увоза, шиљкастим, величине дечје песнице, који кошта свега 80 динара. Последњих месеци прошле године, толико помињани домаћи бели лук овде је коштао око 400 динара. Једина опција да догодине појефтини, кажу пијачари, јесте да се много засади и да година буде родна.

НЕСУМЊИВО корисна намирница, тачније зачин, посебно је на муке ставио угоститеље, који га користе за прављење кобасица и другог роштиља у коме је лук неизоставни састојак. Неколицина њих каже да га упркос скупоћи и даље купује за своје ђаконије, међутим, има и оних који кажу да кафеџије пазаре готово трипут јефтинији бели лук из увоза, којег има по трговинским радњама.

Ето, ако сте размишљали шта би могли да засадите, бели лук делује као веома тражена и цењена роба.

Новости

   
Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *