Филип II Македонски

Филип II Македонски

Историја
Поделите

Филип II Македонски (382-336 п.н.е.), Краљ Македоније (владао је од 359-336 п.н.е.), и отац је Александара Великог са Олимпијадом, и Филипа III Аридеј. У његово време започео је период златног времена за македонску државу.

Филип II Македонски – Детињство

Филип II Македонски је рођен у Пели 382 год. п.н.е., био је најмлађи син Аминта III и краљице Евридике. У младости (око 368-365 п.н.е.) био је заробљеник у Теби, главни град Грчке у то време.
За то време је стицао војно и дипломатско искуство од стране Епамонида, тебанског генерала. Смрт његове старије браће Александра II и Пердика III су му омогућили да седне на македонски престо 359 п.н.е.. Аминта IV је постављен за реганта, од кога је у целости преузима власт.

Реформе и походи

Ускоро по доласку на власти извршава реформе у држави и уводи професионалну плаћену војску са проученом македонском техником ратовања, као основну војну јединицу, је увео и коњанике, справе за опсаде на градове и бацање камења и стрелце. Његове војне способности допринеле су да Македонија постане регионална сила. Прво је 358 п.н.е. срушио отпор локалних племена и Филип је проширио своју власт до Охридског Језера. 357 п.н.е. Је заузео атинску колонију, Амфипол, која је управљаја са рудницима злата на планини Пангајон (словенско име Пајак). Усавршавајући ковање новца, учврстио је македонску монету и она се употребљавала у целој Грчкој. 357 п.н.е. се оженио са Епирском принцезом Олимпијом. 355 п.н.е. Филип II је освојио Кренид, и преименовао га у Филипи. Исто је напао и Абдера и Маронеја, на тракиском брегу. 354 п.н.е. Је освојио атинску колонију Метон, приликом чега је изгубио једно око.
Први озбиљан отпор на који је наишап Филип II био је од Атињанина на Термопилу, 352 п.н.е.. У тој години Филип ја освоио Тесалију. Потстакнуо је борбу између аристократске и демократске силе у Грчкој, са циљем да искористи њихову неслогу и лагано да их освоји. За тај циљ, са Филиповим златом на острву Евбеја била је формирана Македонска партија, плаћена да промовише македонске интересе у политичком животу у Грчкој. Међутим од 352 п.н.е. до 346 п.н.е. неможе да продре јужно, зато је освојио источне регионе достижући до реке Хебрус (словенско име Марица).
349 п.н.е. Филип II Македонски ја започео опсаду на антички град Олинт, првобитни македонски савезник, који је касније склопио савез са Атином. Атињани нису учинили ништа да спасу град кој је 348 п.н.е. Сравњен са земљом. 347 п.н.е. Филип је освоио скоро целу Тракију. У међувремену Атина је згрожена од македонских освајања, понудила мир. 346 п.н.е. У Тесалији две стране су договориле мир. Касније, Македонске војске преко Епира ушле на северозапад све до Јадранског Мора. 342 п.н.е. Филип је предводио успешен поход против Скота на север. Филип II Македонски

Коринтската лига

340 п.н.е. Освојио је Перинт а 339 п.н.е. Визант са чиме је империја достигла до Црног Мора. Касније се ипак вратила на његова стара освајања Грчке. У битци код Херонеја 338 п.н.е. Филип је победио удружене Тебанце и Атињане, и подигнуо споменик Тебанцима поводом њихове храбрости. 337 п.н.е. на конгресу грчких градова у Коринту, сви они, осим Спарте, решиле су да формирају Коринтску Лигу, под руководством Филипа II Македонског. Чланови Лиге су се сагласиле да се не боре међусобно осим ако се не ради о гушењу револуције. Филип је био изабран за вођу (хегемон) у походу кој је планирао да поведе против вековног непријатеља – моћне Персије. Имајући безрезервну подршку од грчких држава, започиње велики војни подухват. 336 п.н.е. предпоставља се да је убијен у побуни на дворцу .

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *