Илирија

Илирија И Њен Владар Илија – Син Сербо Макеридова

Забрањена Историја Историја
   

Илијa или Илирио би је син бога Сербона и владао земљом на подручју између река Неретве и Дрима. Овде се не ради само о митологији јер се иза имена бога Сербона крије ранија историјска личност Сербо Макаридов, велики освајач и вођа другог аријевског похода у Азију око 1330 године п.х, сасвим је могуће и временски се поклапа да је један од његових синова по имену Илија, владао на пределу од Неретве до Дрима.
Илирија је добила име по једном од њених владара који се звао Илија. Није то јединствен случај да једна земља добије име по неком од својих владара. Тако је Херцеговина добила име по војводи херцегу Стефану Хранићу. Стара Троја је добила име по једном од њених владара Троју, а затим по другом владару Илији названа Илион. Име Илирија јавља се врло рано у античком времену на простору савремених покрајина Хецеговине и Црне Горе, тачно од реке Неретве до реке Дрима. Сви антички писци се слажу у томе да је Илирија добила име по једном од њених владара Илији.

Илирија

Стари писци се не слажу по питању Илијиног оца, па је потребно да упоредимо њихове изјаве. Апиан из Александрије, из првог века наше ере, писац историје Рима, пише у својој 10.-тој књизи 2. поглавље следеће:’’ ….. киклоп Полифем и његова жена Галатеа имали су три сина, Келта, Илирија и Гала.’’ С’ обзиром да киклоп Полифем није доказана историјска личност ми не можемо узети ово Апианово сведочење дословно. У стара времена давали су за претке богове или полубогове свим познатим народима, па и Апиан пише у духу те традиције.
Оно што из његовог писања произилази као реално и чињенично јесте да је земља добила име по свом владару и да су Илири, Келти и Гали истородни народи. То потврђују заједнички језички корени , историја и археологија. За њега се веже почетак грчке писмености, то јест , да је он био тај који је србицу прилагодио грчком језику. Ако би смо узели једно од предања као највероватније онда је Илија био син Серба Макаридовог, пошто постоје подаци за тога Илију, где се каже да је он проширио свој посед на запад преко реке Крке и да је основао градове Сербину и Иленију савремени Скрадин и Сплит. Римљани су прво освојили од касније Илирије па како су ширили њихова освајања тако су ширили и име Илирије. То се десило зато што су на целом Хелмском (Балканском ) полуострву, северно од Грчке живела племена једног истог народа који су говорила истим језиком. Тако је обала римске Илирије, око 150 године п,х,од Истре до Епира са три главне покрајине: Либурнијом, Далмацијом и Јаподијом. Око 135.године с.е. римска провинција Илирија је од Трста па до Дрима, а 14. године п,х. обухвата следеће покрајине:
Далмацију у коју убрајају Либурнију и Јаподију, затим Панонију, Норик, Мезију, Драданију, Тракију и Македонију. После Трајановог освајања Дакије и ова земља је укључена у Илирију. У време цара Диокла, односно Диоклециана, Илирија има следеће покрајине: Горњу и Доњу Мезију, Дакију, Дарданију, Македонију, Тесалију, Ахају (Грчку), Превалу, Нови и Стари Епир, Крит, Доњу Панонију, Савију, Далмацију, Валерију, Горњу Посавину и два Норика.

То је Илирија у свом најширем обиму. Од Алпа па до Црног мора и од Карпата па до Крита.Само се по себи намеће питање зашто су Римљани ставили Грчку под именом Ахаја, у Илирију? Грчка је са свих страна била опкољена Илирима, друго, она сама за себе није била довољно велика да би била посебна покрајина и треће, од боја у Херонеју 02.08. 338.године п,х. Грчка је била под Македонијом која је тада била део Илирије. Независна Грчка није постојала, а у неким деловима такозване Грчке преовлађивао је србски живаљ.

Шта значи име Илирија

Да је име Илирија настало по имену, неког од владара тога имена било би везано за одређени простор. То име није настало ни од србског племена Илини, Илина јер би у том случају било везано само за то племе. Порекло и значење имена Илирија налази се у србској Дивонији и може се објаснити као Рајана, односно Рајска земља. У Србској Дивонији има више појмова везаних за Илирију као рајску земљу. Ири је један од назива за рај, Илја је рајско дрво. Илина кћерка бога Јаме, Ира име звезд..Зато је име Илирија везано за србски народ а не за неку одређену територију, као што се то доказује на примеру Римске Илирије. Не треба испустити из вида да Илирија обухвата Подунавље, а Дунав је прва и главна рајска река у Светом Писму. Центар Илирије било је ’’Свето Седморечје’’, које је код античких Срба било света, односно рајска земља.
Прико Де Сент-Мари каже да су у време зенита исламске моћи 756. године Савија и Далмација делови Србије, која је имала на северу Аваре за суседе, а на истоку бугаре. У саставу Србије на југу били су тада Пелопонез и острво Крит. Апиан из Александрије каже да Грци називају Илирима народ који живи на пределима иза Македоније и Трачких планина па до Паноније, Јадрана и подножја Алпа.Илирије у његово време, нису у ствари једно од племена него је то народно име за сва племена Илирије. Многи каснији писци међу којима и Прико Де Сент-Мари упозоравају своје читаоце да име Арди и Ардиен треба читати као Сарди то јест Срби.

   
Запратите нас

Фејсбук коментари

3 thoughts on “Илирија И Њен Владар Илија – Син Сербо Макеридова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *