Камион Пакард

Камион Пакард и дефиле олдтајмера у Београду

Актуелно Догађаји
Поделите

 


Јуче се навршио цео један век од окончања Првог светског рата (Великог рата) што је у свим земљама учесницама обележено на прикладан начин, минутима ћутања, комеморацијама и полагањем венаца у спомен херојским жртвама.
У Београду је, међутим, поред званичног обележавања овог датума, одржана и несвакидашња изложба и дефиле старих возила из тога времена. Највећу пажњу посматрача и пролазника привукло је војно возило које је и учествовало у пробоју солунског фронта – камион Пакард.
Доносимо вам причу о овом несвакидашњем камиону
КАМИОН ПАКАРД – „СОЛУНАЦ“
Прича о овом камиону почиње давне 1918 године, када је амерички генерал Першинг потписао
Наредбу да се десет оваквих камиона пошаље савезницима и њиховим снагама као помоћ у борби и пробијању Солунског фронта. Међу савезницима налазила се и србска војска. Камиони су прво бродовима транспортовани до Француске, одакле су наставили свој пут до Солуна. У Солуну, преузима их србска војска која их је користила приликом пробоја Солунског фронта. Посетиоци ове изложбе имали су прилику да виде аутентичан камион Пакард који је учествовао у рату и да се фотографишу чак и у његовој унутражњости. Од свих изложених примерака „олдтајмера“ међу којима је заиста било много различитих возила, управо овај камион је привукао највећу пажњу и интересовање посетилаца.
Прича о овом камиону се, након Солунског фронта наставља 2004.године, када наш познати рестауратор Саит Хаџић пронали управо један такав у околини Лапова. Камион Пакард је био запуштен и тешко оштећен. Када је пронађен, камион који смо јуче имали прилике да видимо, био је до пола утонуо у земљу а из његове маске израстао је орах висине пет метара.
Уследела је опсежна рестаурација пошто је много делова било нeисправно или нагрижено зубом времена, а многи делови су и недостајали. Највећи донатор делова за рестаурацију овог камиона био је Дејвид Локарт, председник Удружења возача Пакард камиона из Пенсилваније (САД). Неки делови прављени су ручно.
Након пуних десет година рестаурације, „Солунац“ је, у пролеће 2014.године, био спреман за презентацију и промоцију, што се и догодило испред Саобраћајног факултета. Ипак, мотор „Солунца“ упаљен је неколико месеци касније.
Рестауратора Саита Хаџића прерана и изненадна смрт омела је у жељи да свој последњи круг одвози управо у овом камиону, који је и био његов највећи подухват. У знак захвалности Дејв (Дејвид Локарт) добио је комплетно рестаурираног „Фићу“ са којиом је, у Хершију 2015.године освојио Јуниор а само две године касније и Сениор награду за рестаурацију.
Осим „Солунца“ имали смо прилику да видимо и старе моделе Кадилака, популарног Фићу и многе друге моделе старих возила, како на четири тако и на два точка. Утисак је заиста био задивљујући и одзив велики тако да је ова изложба трајала до касних попдневних часова, на платоу преко пута Народне Скупштине перублике Србије, а велика група „олдтајмера“ провозала се у дефилеу центром Београда. Неке од фотографија можете погледати овде у прилогу чланка.

Камион Пакард мотор олдтајмер мерцедес олдајмер фића олдтајмери Камион Пакард
  

Запратите нас

Фејсбук коментари

2 thoughts on “Камион Пакард и дефиле олдтајмера у Београду

  1. Jесте срамота не што ово није промовисано. Ми смо случајно сазнали и на лицу места урадили репортажу

  2. NEVEROVATNO JE DA SE OVAKVA VEST PREZENTUJE TEK KADA JE MANIFESTACIJA VEC PROSLA. PA ZAR VI TO NISTE MOGLI BAR 1 DAN RANIJE DA SAOPSTITE KAKO BI I MNOGI DRUGI LJUBITELJI STARINA, A OVE POSEBNO, IMALI PRILIKU DA TO I LICNO VIDE, A NE SAMO FOTOGRAFIJE. STVARNO, SRAMOTA !!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *