КУЋА СРПСКОГ ХЕРОЈА ЧЕКА СПАС: Пропада дом Драгутина Матића - ока соколовог

КУЋА СРПСКОГ ХЕРОЈА ЧЕКА СПАС: Пропада дом Драгутина Матића – ока соколовог

Историја
   

КУЋА СРПСКОГ ХЕРОЈА ЧЕКА СПАС: Пропада дом Драгутина Матића – ока соколовог

У селу Калетинац подно Суве Планине наследници поклонили оронуло домаћинство Општини Гаџин Хан, која би требало да га обнови

ЛИК Драгутина Матића у униформи постао је симбол Великог рата, али се овом српском војнику, учеснику балканских и Првог светског рата друштво није адекватно одужило ни 49 година после његове смрти.

Његова родна кућа у Калетинцу на Сувој планини већ годинама пропада, уместо да буде претворена у аутентични музеј не само о Матићу, већ о патриотизму који се данас ретко среће. Ускоро би нешто, ипак, могло да се промени, јер су после две године убеђивања многобројни Драгутинови наследници поклонили кућу Општини Гаџин Хан, која би коначно могла да започне њену обнову.

Поломљена шољица из које је Драгутин можда последњи пут попио кафу, црни шпорет на дрва, кревет и неколико дрвених полица са нешто мало посуђа говоре да је ту живео скроман човек. Као у Помпеји, све је покривено слојем прашине, али и земље која се обрушила са плафона. Од грађевине је остало тек толико да се може наслутити предиван моравски стил градње. Боравити у њеној унутрашњост није безбедно, јер се сваког тренутка под може обрушити у подрум.

– Памтим га као стаситог старину. Ходао је усправно, носио шубару и чакшире до смрти. Био је пријатан човек – присећа се Љубица Миљковић свог земљака, који је пронео славу читавог села.

Много је јунака током свих ратова дало Заплање, али је игром случаја запало да славу читавог краја, па и српског војника у Првом светскм рату, понесе извиђач Драгутим Матић, који је због својих војних и извиђачких способности назван Око Соколово.

Село Калетинац смештено је у подножју Трема, највишег врха Суве планине. А кућа Матића одмах на улазу у село поред чесме коју је мештанима поклонио тадашњи председник Владе Драгиша Цветковић тридесетих година прошлог века.

Матићева кућа у Калетинцу

– Не памтимо када су његови потомци последњи пут били да обиђу кућу, а имао је Драгутин четворицу синова. Ето, не зна човек за кога се мучи и ствара. Да није нас мештана, не би се кући могло прићи од растиња, „појела“ би је шума – причају мештани Љубиша Савић и Новица Петровић, који су и својеврсни водичи намерницима који би хтели да посете дом Драгутина Матића. – Срамимо туђи срам, јер Драгутин је заслужио да се запамти где су му корени. Горштак, који је заједно са другим саборцима бранио српски народ, права је лекција о патриотизму и родољубљу.

У ништа бољем стању није ни Драгутинов гроб. Скроман комад камена на коме пише да је живео 82 године. Гроб би се тешко могао наћи без „водича“, иако су дуж пута према Калетинцу постављени натписи да „туристи могу посетити гроб овог јунака“.

 

Споменик Драгутину Матићу

– Па, чак и кад би хтели да дођу до Калетинца, не би могли, јер је пут уништен. Камиони, који су одвозили камен из каменолома, потпуно су га докусурили, тако да више немамо ни аутобуску линију – жали се Новица Савић, председник Месне заједнице.

Донедавни председник Општине, а сада председник Скупштине Саша Ђорђевић каже да је локална самоуправа коначно успела да постане власник оронуле куће Матића.

– Нисмо могли да улажемо у приватну имовину. Морали смо да убедимо наследнике да нам је продају или поклоне. Били су фер и поклонили су је за потребе музеја, али смо изгубили две године док смо их све пронашли – каже Ђорђевић и додаје да би обнова куће могла да кошта од три до четири милиона динара.

Ђорђевић наводи да постоји интересовање туриста, али да је потребно обновити и пут до села и да им је министарка Зорана Михајловић обећала да ће и то бити учињено.

НИЈЕ ПОД ЗАШТИТОМ ДРЖАВЕ

Горан Радосављевић, архитекта нишког Завода за заштиту споменика, каже за „Новости“ да овај објекат тренутно није под заштитом државе, али би се након реновирања могао уписати као таква непокретност:

– При крају смо израде пројекта реконструкције који је наручила Општина Гаџин Хан. Аутентичност објекта биће потпуно сачувана.

ОБНАВЉАЈУ ТРГ

ЦЕНТАР општине Гаџин Хан краси споменик „Око Соколово“, који је откривен 1998. поводом 80 година од победе у Првом светском рату. Тренутно се плато реновира, а већи део, тачније 11,5 милиона динара, обезбедила је држава. Радове изводи предузеће АБ „Коп“ из Власотинца.

Новости

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *