Магнум цримен

Магнум Цримен – Виктор Новак

Злочини над србима Књиге
Магнум Цримен – Виктор Новак

Жанр: Историја
Издавач: Цатена Мунди
Број страна: 1495
Писмо: Ћирилица
Повез: Тврд
Формат: 30 цм

Шта је Магнум цримен? Зашто је тек 2015. године објављено прво нецензурисано издање ове књиге? Шта угледни српски интелектуалци кажу о Магнум цримен-у?

Магнум цримен, животно дело академика Виктора Новака, етничког Хрвата југословенског опредељења, први пут се појављује у нецензурисаном издању заслугом издавачке куће Цатена мунди из Београда, опремљено предговором Василија Крестића и поговором Милорада Екмечића.

Проверите зашто је Магнум цримен на ватиканском списку забрањених књига.
Проверите зашто је римокатоличка црква уништавала књигу, а комунисти је цензурисали.
Књига за оне који знају да проучавањем прошлости сазнајемо у садашњости којим стазама треба да корачамо у будућности.
Књига коју свака српска кућа треба да има.
Много је разлога зашто треба читати Магнум цримен, а ниједан против.
Књига која открива злочиначку спрегу римске курије и усташа у Хрватској.

Историја књиге

У предговору првом издању, 1948, Виктор Новак каже да је грађу скупљао преко 40 година. Време када Новак почиње да се интересује за клерикализам поклапа се са чувеним „Велеиздајничким процесом“ у Загребу, када је Аустроугарска покушала да се обрачуна са српским политичким вођама. Сама идеја о уобличењу књиге пада у време ауторовог тамновања у Бањичком логору, да би 1943, када је Београд брујао од вести о злочинима над српским народом у НДХ, непознати агент Усташке надзорне службе, у извештају бр. 20/1943. споменуо књигу тада још нејасног наслова – Магнум цримен.

Три године после рата, 1948. појављује се прво, цензурисано издање Магнум цримен-а. Интервенцијом Владимира Бакарића и Макса Буће, из текста књиге избачена су два поглавља – „Еццлесиа милитанс ратује с Тиршовом идеологијом“ и „Либеллус Аццусатионс. Промемориа 1. X 1934. надбискупу коађутору Степинцу“. Одмах по изласку, сведочи аутор, дело је стављено је на Индекс забрањених књига, а заслугом УДБА-е, никада није у целости штампано.

Ове, 2015. године, први пут су два поменута поглавља укључена у интегрални текст књиге. Исправљена је велика неправда, у којој су учествовали различити закулисни центри моћи, и заинтереосвани читаоци напокон могу сагледати целину Новаковог подухвата.

Знамо да наши пратиоци воле да читају књиге из историје, те смо обезбедили дигиталну верзију у пдф формату(раније верзије не ова из 2015.). Ако желите да купите књигу то можете у књижарама делфи или на сајту цатена мунди.

 

Магнум цримен ПДФ Виктор Новак

 Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *