Милош Велики

Милош Обреновић је званично био Велики још за живота

Обреновићи
Поделите
   

Повела се полемика приликом отварања аутопута који назван по нашем вероватно и највећем државнику у модерној историји Милошу Обреновићу Великом Књазу Србском. У тексту се нећемо бавити политиком, већ чињеницом да много људи не зна да је Милош заиста био Велики, за живота, што је врло поражавајуће да не знамо, дао нам је независност после више векова ропства.
Са разлогом је Велики.

Док неки људи мисле да се Милош Велики, односи на Обилића, други се упињу да докажу да Милош није био велики, јер ето нису тако учили у школи. Не знам да ли се данас учи у школи да ли је Милош Велики или не, али он је био велики још за живота, и овај ауто-пут што је добио име по њему је најмање што можемо да урадимо, с обзиром да се ради о човеку који је смирио турке после пропасти првог устанка, златом купио мир неко време, клечао пред турцима да не убијају Србе за одмазду због пропалог устанка, а онда подигао нови устанак када је дошло време, и донео нам независност. Па и да није био званично велики, а јесге, и да ништа више није урадио за Србију, а јесте још пуно, само због овог добијања независности после вишевековног ропства би било довољно да добије епитет ВЕЛИКИ. Такође постоје и коментари како је био неписмен, али то је био и Карађорђе и 99% становништва то је било „нормално“ у то време, ко ће да учи школе, и где? И када смо код школа, управо тај неписмени али Велики Милош их је отворио. Управо је тај Милош Велики, коме се још пребацује да је Србију водио као своју прћију, платио дугове Хиландара, и вратио га у наше окриље. Управо је он ударио темеље модерне државе. Још једном смо се осрамотили као народ непознавањем историје. Изреволтиран овом чињеницом морао сам да напишем неки ред о томе, мада смо већ писали о заслугама Обреновића у чланку ОВО СУ ОБРЕНОВИЋИ ДАРИВАЛИ СРБИЈИ

 

Као што су комунисти сатанизовали Карађорђевиће, исто тако су и они сатанизовали Обреновиће. Скинимо партијске наочаре наметнуте пропагандом и држимо се чињеница, ко је шта и колико урадио за Србију. Прихватимо наше великане са свим врлинама и манама, сви смо људи, сви погрешимо. Али оно што је битно је шта смо и колико смо урадили за отаџбину, само то се памти и рачуна. Само то је важно. А Милош Велики је урадио заиста много, и потпуно је неправедно гурнут у страну и није му довољно посвећена пажња.

СРБИН И ИСТИНА НЕ МОЖЕ, СРБИ СУ УВЕК ВОЛЕЛИ ПОГРЕШНЕ ЉУДЕ

Ево шта каже историчар др Александар Узелац

„Милош је био Велики још за живота, а био је Велики и након смрти. Да бисмо то објаснили морамо да се вратимо у године Другог српског устанка, односно непосредно након њега. Када српски представници на скупштини Милоша бирају за Великог кнеза или Коџа кнеза. Коџа на турском значи уважени, велики. Са тим епитетом Велики, Милош је био познат још за живота. У деценијама након његове смрти, крајем 19. века, епитет Велики је озваничен за Милоша указом Краља Александра Обреновића 1898. године који је прошао кроз Народну скупштину. Тада је установљен орден Милоша Великог који данас има баснословну цену. Сачуван је само један и појавио се на аукцији у Канади где је достигао цену од 240 хиљада долара. Пут којим је дошао у Канаду и у ту аукцијску кућу, нама је данас непознат“, објашњава историчар Александар Узелац.

Милош је први владар и личност у српској историји која је званично понела тај епитет. Поједини владари у средњем веку су били ословљавани као велики краљеви, на пример краљ Урош Први. Међутим, у народу и у каснијим поколењима тај надимак није заживео, док у случају Милоша јесте.

Улица Милоша Великог
Улица Милоша Великог после 1945 и доласка комуниста промењена у Кнеза Милоша

„Чињеница је да у озбиљним историјским књигама, па и оним популарним, стоји Коџа Милош и Милош Велики. Да је Милош Велики, познато је и старијим Београђанима, јер се Улица кнеза Милоша пре Другог светског рата звала Милоша Великог. То име је добила 1872. године када су београдским улицама дата њихова имена“, истиче Узелац.

Иначе, није без разлога ова улица добиле име Милоша Великог. Он је изградио ту улицу и ту постављао све битније институције. Та улица је такође била и пут за Топчидер, где му је била база. На Топчидеру му је било седиште, јер топови са Калемегдана су могли да добаце само дотле. Доста улица у Београду је добило име са разлогом, тако имамо Карађорђеву, Узун Миркову, Васе Чарапића, Станоја Главаша, као главни правци предвођени истоименим великанима при ослобођењу Београда од Турака. Ако вас занима више о овој теми можете наћи у књизи „Београд, капија Балкана“ где је лепо објашњено која улица се како зове због чега, као и многа разарања која је Београд претрпео, кроз велики временски период, углавном из геостратешких разлога. Информације из овог пасуса су из те књиге, коју препоручујем свакоме ко воли историју Србије.

О Милошу Обреновићу ће бити засебан чланак где ћемо му посветити више пажње јер то свакако заслужује. Како је то велики посао неће бити у догледној будућности, треба пуно информација обрадити, исто као и за многе друге великане.

 

ВИДЕО ТВ ПРВА ЕМИСИЈА О МИЛОШУ ВЕЛИКОМ ДР АЛЕКСАНДАР УЗЕЛАЦ

Србске Новине август 2019.
Видео Тв Прва
Запратите нас

Фејсбук коментари

2 thoughts on “Милош Обреновић је званично био Велики још за живота

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *