Дејан Лукић

НАСА ПРИХВАТИЛА ЊЕГОВУ ИДЕЈУ ЗА ЛАНСИРАЊЕ НАНО САТЕЛИТА: Тринасестогодишњи Дејан Лукић мали геније из Брода

Актуелно
Поделите
   

НАСА ПРИХВАТИЛА ЊЕГОВУ ИДЕЈУ ЗА ЛАНСИРАЊЕ НАНО САТЕЛИТА: Тринасестогодишњи Дејан Лукић мали геније из Брода

Ученик осмог разреда основне школе Свети Сава из Брода, Дејан Лукић, од своје пете године самостално ради на компјутеру а од треће године до поласка у школу научио је да пише и говори енглески језик

Ученик осмог разреда основне школе Свети Сава из Брода, Дејан Лукић, од своје пете године самостално ради на компјутеру а од треће године до поласка у школу научио је да пише и говори енглески језик. Почео са видео игрицама, а интересовање за информатику, физику, хемију и посебно астрономију пробудили су му мајка Дијана Ждрња незапослена учитељица и ђед Миленко Ждрња инжињер електротехнике који ради као професор у Бродској средњој школи.

Поред компјутера од кога се не одваја радо чита књиге о раду и патентима Томаса Едисона, Михаила Пупина и Николе Тесле и како каже воли да гледа научно фантастичне филмове. Његов пројекат нано сателита одобрила је НАСА из Флориде и мора га звршити до 25.маја идуће године.

– Гуглао сам и наишао на Насин конкурс, пријавио сам се нисам никога ништа питао. Имао сам наравно мало сумње, али сам се на конкурс.Поред мене пријаваило се још 705 учесника из целог света а 36 је избарано у наредни циклус за лансирање, Веома брзо сам обавештен из Насе да је моја идеја прихваћена. Из Европе су одабрани један Италијан и један Немац који имају по 21 годину и ја као најмлађи – поносно прича Дејан Лукић

Дејан каже да се ради о комуникационом сатетлиту, у ниској земљиној орбити који је „кјуб сет“ величине, 10 x 10 x 10 сантиметара.

– Тај сателит ће омогућити бржу интернет конекцију и мобилну комуникацију. Проток ниформација имаће више од 5Г мрежа.Биће изграђен од легуре алуминијума 115/20 и биће састављен од соларних панела, пријемне и предајне антене и главног рачунара за процесно праћење података. Сателит ће бити дигнути на 500 километара висине. То ће урадити америчка ракета фалкон, као секундарни терет – објашњава свој изум тринаестогодишњи Дејан.

Када је породици рекао да се пријавио на Насин конкурс за пројекат „Нано сателита“ нису га озбиљно схватали.

Дејан Лукић
– Нисмо очекивали овако нешто, али чини ми се сада смо на слатким мукама. Поносна сам као мајка, али истовремено осјећам понос и бригу .Подржавам га у свему али не знам докле ће то све ићи Мени је битно да се он школује и буде прави човек – прича мајка Дијана.Бака Сања је сва поносна на унука.

– Нека је он мени жив и здрав бака ће се побрину да увек има да поједе оно што он жели – каже бака Сања Ждрња као свака бака.

Миленко Ждрња, ђед и електро инжињер, унуку Дејану је најавећа подршка.

– Тај сателит, мора орбитрирати око наше планете великом брзином која је 8 километара у секунди. Сателит ћемо радити код мене у кабинету електротехнике у школи. Оно што не будемо знали Дејан и ја тражићу подршку до мојих колега из струке који се више баве овим стварима. Сателит према првим проценама коштаће око 20 хиљада марака. Обећана нам је помоћ из општине Брод а надамо се да ће бити још заинтересованих, јер је ово од великог значаја не само за Брод него и за цијелу Републику Сроску – закључио је Миленко Ждрња.

Дејан Лукић

Пример Дејан Лукића је доказ да Срби имају вансеријске таленте у свим областима живота од науке до спорта. Дејан сања свој сан који је за школске уџбенике, јер је на граници немогуће мисије. Како каже Дејан планира уписати средњу аеронаутичку школу смер пилот – електротехничар у Бања Луци, а касније и факултет за аеронаутике.

Фото: Вид Благојевић, Новости

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *