манастир свете катарине

НЕИЗБРИСИВИ ТРАГОВИ СВЕТОГ САВЕ И СРПСКИХ МОНАХА: Манастир Свете Катарине на Синају – ризница и српске историје и књижевности

Uncategorized Историја Православље
Поделите
   

 

МАНАСТИР Свете Катарине настао на светом месту на Синајској гори, који се према речима оца Јустина, може похвалити непрекидном историјом дугом 1.700 година, уз непроцењиве вредности, попут делова из прве библије или иконе Исуса Пантократора, уз сећање на боравак Светог Саве чува и најстарији сачувани псалтир на старословенском – српски псалтир.

Отац Јустин, задужен за манастирску библиотеку која има једну од највечих збирки рукописа у свету, другу после ватиканске, навео је да монаси од четвртог века живе на том библијском месту, које је два века касније по налогу цара Јустинијана (једног од императора, уз цара Констанитина, рођеног на тлу Србије) измењен изградњом тробродне базилике и високих зидина од црвеног гранита околних високих, стрмих синајских планина.

Још у четвртом веку монаси су, додаје, долазили на то свето место да се у овој дивљини и миру моле.

– Зато су нам четврти и шест век најаважнији, рекао је он и нагласио да је задивљујуће то што постоји континуитет манастира – никада није био уништаван или напуштан, “па се може пратити траг историје дуг 17 векова”.

Од великог значаја за манастир била је посета Светог Саве, рекао је отац Јустин и додао да је Свети Сава био заинтесован и за несагориву купину, (место на којем се Мојсију јавио Бог када је пришао пламеном огњу у жбуну који гори али не сагори) а која и данас заузима кључно место у манастиру.

– Дошао је након Јерусилима, а боравак на Синају оставио је јако велики утисак на њега, казао је отац Јустин, а према подацима то је било 1234. године, на његовом другом путовању по светим местима, када је у манастиру и на врху Синајске горе, где је Мојсије примо десет Божјих заповеди провео часни пост молећи се за свој српски род и читав хришћански народ.

Према речима оца Јустина, и српски монаси који су од тада вековима долазили оставили траг на тај манастир који представља ризницу не само духовних већ и културних вредности човечанства.

У 15. веку живели су овде и иза њих су остали бројни рукопис, све то показује чврсту, вековима дугу везу између Србије и Синаја, навео је отац Јустин који нам је показао и српски псалтир чуван заједно са бројним драгоценостима у пре пет година обновљеној манастирској библиотеци где је у току и обиман процес дигитализације манастирских рукописа у којем лично учествује.

– Имамо много рукописа српских монаха, један од најлепших је псалтир, рекао је отац Јустин за Тан‌југ и додао да није познато ко га је написао.

Нагласио је да се рукописи чувају у посебним металним кабинетима, у хоризонталном положају што је, како је додао, једини начин да се сачувају.

– Стручњаци који су проучавали рукописе – а има их више од 3. 000 од чега 40 на словенским језицима, нашли су чврсте доказе српског присуства овде на Синају. Јасно је да се словенски користио у многим земљама али су Срби имали јасан и упечатљив начин писања који их разликује од свих осталих, рекао је отац Јустин, који је већ 27 година на Синају.

Тај један од најстаријих хришћанских манастира, који је и оза српске духовности, у свету чува и делове најстарије библије.

– Ово су делови прве икада написане билблије, обједињење након што је хришћанство постало признато за званичну религију, остали делови оригиналног списа, чувају се у Немачкој, Русији и Енглеској у националним библиотекама, показао нам је отац Јустин једну од највећих драгоцености манастира и нагласио да су библије пре тога писане на папирусима.

– Између речи нема размака, али је због лепоте слова право уживање читати је, рекао је отац Јустин и додао да свако ко се бави било каквим изучавањем мора да зна оригинални садржај те прве библије.

На питање да ли постоји могућност да је та оригинална библија једна од 50 које је Цар Константин наручио, након Миланског едикта, као што се може чути, отац Јустин је рекао да се то не зна, али да се сматра да није наручио само библије већ све што се користи у слжби од Старог завета, преко Новог завета, до псалтира.

Отац Јустин, американац из Тексаса који је прешао у православље, додао је да се у библиотеци чува и документ којим је пророк Мохамед 625. године лично отиском шаке гарантовао безбедност манастиру, као и део мошти свете мученице Катарине, бројне иконе из 6. века а међу њима и најстарији приказ Исуса Пантократора за који се, како многи оцењују, може рећи да је најважнија хришћанска икона.

Монаси су за нас отворили део манастира на месту где се Мојсију јавио Бог а у који се улази без обуће, управо како је од Мојсија затражено када је пришао палмтећем жбуну јер је стао на свету земљу.

Отац Јустин нас је упознао и са животом у манастиру – каже: Дан је за њих подељен између времена за заједницке и личне молитве, рад и духовну концентрацију. Како каже, зраци сунца током дела дана стварају посебно мистичну атмосферу за молитве, … службу држе три пута дневно, прва је пред зору док су звезде још ту … до изласка сунца … док вечерње молитве почињу у четири када због стрмих стена којима су окружени пада мрак.

Бивши амбасадор Србије у Каиру Драган Бисенић пре неколико година је оценио да је српско наслеђе на Синају у Србији, ако се изузму туристичке информације, мало познато и још мање вредновано, иако, је, како је нагласио, потребно рећи, да има ретких истраживача који су се упустили у авантуре озбиљнијег изучавања доступних синајских свитака.

– Могућно је, рецимо, да се управо на Синају налази најстарија српска писана књига, скоро цео век старија од Мирослављевог јеванђеља, навео је Бисенић током мандата у Каиру.

Валид Ел Себаи, саветник гувернера Јужног Синаја чији смо гости били заједно са новинарима из Ниша, као и делегација коју је у Шарм ел Шеику, из коега смо стигли после више од два сата вожње кроз сурову пустињу, предводила градоначелница Драгана Сотировски, подсетио је да је манастир настао на наредбу царице Јелене, мајке Константина Великог, 337. године, када је на том месту изграђена мала капела.

Она је веома бринула о манастиру, рекао је Ел Себаи и подсетио да је тај манастир, настао на месту које спаја Азију и Африку, јединствен и по томе што има и цркву и џамију а које данас шаљу поруку о пеко потребном јединству.

Гувернер Кхалед Фоуда рекао је за Тан‌југ да се у инфраструктуру места Света Катарина улаже много јер је план да председник Египта на јесен организује велики скуп у циљу промовисања заједништва три вере, а на који ће бити позвани и лидери бројних држава.

   

Извор Новости

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *