ПЛАМЕНАЦ: Црна Гора на референдуму

ПЛАМЕНАЦ: Црна Гора на референдуму – или за Христа или за НАТО и Мила

Православље
Поделите

   

ПЛАМЕНАЦ: Црна Гора на референдуму – или за Христа или за НАТО и Мила

Да потпишу ову петицију нијесу позвани само православци – позвани су сви црногорски грађани који имају личног достајанства из којег проистиче осјећај за правду и потреба да се за њу бори!

Пише: Протојереј Јован Пламенац

Црна Гора је до Видовдана у референдумском процесу.

Православни житељи Црне Горе на овом својеврсном референдуму изјашњавају се на само једно постављено питање: Да ли си Човјек или гњида?

А) Човјек

Б) гњида

Који Црногорац, односно Црногорка, који има личну карту, а изјашњава се као православац, потпише петицију за повлачење Владиног „Предлога закона о слободи вјероисповијести или увјерења и правном положају вјерских заједница“, који је законска основа за отимање имовине Православне цркве у Црној Гори, заокружио је „А“, који не потпише – заокружио је „Б“.

Ево изненадне, конкрентне прилике да видимо ђе смо, појединачно, свако за себе: да ли заиста јесмо православци, или само носимо православна имена, да ли смо личности или маса. Ево нам још једног Видовдана, судбинског дана српског рода, и ево нам још једног лазаревског одабира: за царство земаљско или за царство небеско.

У суботу уочи Тројчиндана у Подгорици је била несносна врућина. Додатно отежавање присуствовању црквено-народном сабору испред храма Христовог Вакрсења сазваном у одбрану Острога, Цетинског манастира и друге многовјековне имовине Православне цркве у Црној Гори биле су опструкције црногорског режима.

Сада, када се у одбрану Цркве укључујемо својим потписом, нема врућине ни радова на путевима, ни пријетњи превозницима… Сада смо један на један, ми и Бог.

ПЛАМЕНАЦ: Црна Гора на референдуму
ПЛАМЕНАЦ: Црна Гора на референдуму – или за Христа или за НАТО и Мила

У особитој обавези да допринесу одбрани Цркве од насртаја црногорских новопагана, који су љигаве слуге западњачких богобораца, јесу они који су крштени, који су крштени у име Оца и Сина и Светога Духа, једнотројичног Бога који нам је живот подарио.

Изјашњавање по принципу да ли си за црногорски режим или не једноставно је. Онима који су противници режима, лако је потписати петицију. А што је са онима који су гласачка подршка режиму Мила Ђукановића, који су његова сачма?

Пуно је житеља Црне Горе који су чином крштења ушли у небоземну заједницу Цркве Христове, а у исто вријеме су на служби богоборном црногорском режиму. Они су у немогућој мисији службе и Богу и Мамону. Ево им прилике да се преиспитају, да ли остају у Христовом крштењу, или прелазе на „крштење“ „у име НАТО-а, Мила и Европске уније“, на Милово „крштење“ наопаким крстом.

Ово није прагматско, материјалистичко питање. Ово је питање вјечног живота и вјечне смрти: да ли смо уз Христа, или смо га се – својим кукавичлуком – одрекли! Ево нам прилике да видимо да ли је наш понос што су нам преци у турском ропству остали, уз силну жртву, Христови војници, што нијесу превјерили, утемељен у нама самима или је лицемјеран.

Ово нам је прилика да останемо Никола, Марија, Јован, Милица…, или да постанемо Мујо, Мерима…, што је већ анахроно, или Бил, Медлин…, што је сасвим кул. С тим што треба знати да нам је далеко боље, далеко мањи гријех, да постанемо Мујо и Мерима, који знају за Бога и служе му на свој начин, него Бил и Медлин, новопагански богоборци који крајње посвећено служе богу Новцу, новом Зевсу и Јупитеру, те новим Афродитама и Венерама, Аресима и Марсовима, Хермесима и Меркурима…

Да потпишу ову петицију нијесу позвани само православци – позвани су сви црногорски грађани који имају личног достајанства из којег проистиче осјећај за правду и потреба да се за њу бори.

in4s

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *