напад на Пољску

Почетак Другог светског рата -Напад на Пољску

Историја
Поделите

Почетак Другог светског рата – напад на Пољску

Други светски рат је највећи ратни сукоб у новијој историји света. Оставио је последице које се осећају и данас. Рат је вођен на свим континентима, осим на америчком, учествовало је преко 60 држава, број погинулих процењује се на преко 50 милиона. Сматра се да су преко 80% жртава били цивили. Због активне улоге авијације напуштен је стари начин ратовања, избрисане су границе између прве линије фронта и позадине, па је рат назван тотални рат.
Рат је вођен између Сила осовина – Немачка, Италија и Јапан и Антифашистичке коалиције – Велика Британија, САД и СССР.
УЗРОК РАТА били су нерешени односи између великих сила после Првог светског рата.

напад на Пољску

1.9.1939. – Немачка је напала Пољску, што је означило почетак рата. Пољаци су пружили слаб отпор. Пољску са истока напада и СССР. Пољска брзо је окупирана и подељена између Немачке и СССР-а.

Тог 1.9.1939. немачки ратни брод отворио је ватру на положаје пољске војске код Гдањска. Убрзо након тога немачки војници су прешли границу и уследио је напад на Пољску. Управо овај догађај је означио почетак Другог светског рата.

„Изненада су се појавили немачки авиони. Чуле су се експлозије, ватра из митраљеза, било је мртвих.“ Ово су сећања бившег пољског министра спољних послова Владислава Бартосевског.
Петак је, 1. септембар 1939. Пола пет ујутро. Такозване штуке, борбени авиони немачке авијације, нападају пољски град Виелун. Није било званичне објаве рата. Нико у Виелуну није рачунао са тим да ће доћи до напада. То је градић без икаквог стратешког значаја, без војске. Центар је брзо сравњен са земљом. Ратни брод Шлезвиг Холштајн потом топовима гађа пољско складиште муниције на полуострву Вестерплате код Гдањска. Хитлер објављује почетак рата против Пољске.
„Пољска је вечерас први пут напала нашу територију и њихова регуларна војска је отворила ватру. Од јутрос у 5.45 минута узвраћамо. На бомбе ћемо одговорити бомбама.“

Лажни напад повод за напад на Пољску, изговор за почетак рата

Хитлерова лаж постаје повод за улазак у рат. Припадници СС јединица, преобучени у пољске униформе симулирали напад у близини немачког места Глајвиц. Милион и по немачких војника је кренуло на Пољску, отпор је брзо савладан, а Хитлерова пропагандна машина је била у пуном погону.

„Била је то полицијска држава у којој су владали пендреци и војска. Положај Немаца у тој држави је био ужасан.“, тврдио је тадашњи лидер Немачке.

Овакве акције се називају „Операција под лажном заставом“ енгл. false flag.

Договор Хитлера са Стаљином као увертира за напад

Хитлер је желео да прошири Немачку. Пакт са Стаљином, потписан само недељу дана уочи напада, створио му је шансу за окупацију. Пакт је предвиђао поделу Пољске између Немачке и Совјетског Савеза.

напад на Пољску
Подела пољске
фото википедија

„Ако је Европи уопште стало до мира, онда европске државе морају бити срећне што су Русија и Немачке спремне да угасе ово жариште немира.“, говорио је Хитлер након почетка рата.
Након бомби уследеле су егзекуције.
Брзо је постало јасно да Хитлер не жели само да заузме Пољску, него и да уништи пољски народ. Након бомби су следиле циљане егзекуције пољских књижевника, професора, лекара, правника, учитеља, масовна убиства Јевреја.
Судбина Пољске је брзо запечаћена и због тога што се силе попут Француске и Велике Британије нису држале датих обећања. Уместо да, онако како је стајало у потписаним споразумима, нападну Немачку са Запада, Британци учвршћују сопствену противваздушну одбрану, Французи граде утврђење на граници ка Немачкој. Они објављују рат Хитлеру тек два дана након напада на Пољску, 3. септембра.
За само 36 дана Пољска је заузета и подељена, а дипломата Ханс фон Херварт се присећа. „Тада смо наздравили немачко-руском пријатељству и понадали се рату против Француза и Енглеза које ћемо такође да испрашимо.“
Рат је Пољској донео пет милиона мртвих, од чега су три милиона били Јевреји. За Хитлера је упад у Пољску био само почетак великог рата.
„Ниједне секунде не сумњам у то да ће Немачка победити.“, говорио је тада Адолф Хитлер

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *