Морнарице Италије

Помоћ морнарице Италије у Првом светском рату

Први светски рат
Поделите
Овај документ, који је сасвим случајно откривен, али који је очигледно дуго био крајње намерно затурен – показује и доказује да српску војску нису спасили Енглези и Французи, нити њихови бродови, како је то што је приказано стиховима чувене песме „Креће се лађа француска“, већ су ово спасавање извели Италијани и бродови Морнарице Италије.
Мила Михајловић, као приређивач поновног издања књиге „За српску војску – једна заборављена прича“ (Паоло Ђордани је први пут објавио ову књигу још 1917. године), открила је низ детаља о понашању српских „савезника“, Енглеске и Француске, током преласка српске војске преко Албаније и њеног извлачења са албанске обале и пребацивања на грчко острво Крф.
„-До тих података сам дошла сасвим случајно. Листајући по италиајнским архивама, набасала сам на документ Специјалне канцеларије Министарства краљевске морнарице Италије, написан 1917. године у Милану“ – изјавила је Мила Михајловић на промоцији другог издања поменуте књиге у Београду.
„– Ријеч је о заборављеном војном документу под називом „За Српску војску“. Од тада се овом документу губи сваки траг, али и права истина о извлачењу српске војске из Албаније, која никад није званично изашла на свјетло дана.“
Трагом валидности овог документа, Мила је кренула на многе адресе по Италији и Србији, закуцала је на многа врата тражећи одговор на питање: Да ли још неко поседује овај документ? Свуда је наилазила на зид ћутања, али и се на њеном трагу коначно нашла и потврда у Морнарици Италије да се ради о оригиналном документу.
„-Документ има изузетну историјску вриједност и значај за Србију, као једини постојећи документ и једина архивска грађа из тог периода. За Италију документ има огроман политички значај, јер откива да је Италија том приликом обавила хуманитарну интервенцију незапамћених размјера за коју се слободно може рећи да је највећа и најсложенија у историји.“

На крају, постоји и доказ који служи као својеврсна потврда да је Италија добро обавила посао: Никола Пашић је 22. фебруара 1916. године са Крфа упутио писмо италијанској влади, у којем пише следеће:
„По завршетку транспорта Срба из Албаније, изражавам наискренију захвалност Краљевској влади за моменталну и ефикасну интервенцију Краљевске морнарице, као и за рад свих органа власти, хвала што се евакуација завршила брзо и на најбољи могући начин.“

Према књизи Паола Ђорданија из 1917. године, италијанска војска је из Албаније евакуисала близу 300.000 српских војника и избеглица, 24.000 аустријских војника – заробљеника од стране српске војске, 10.153 коња, 68 топова и 300.000 тона хране и материјала. Са војском је евакуисана и српска влада, војни врх, парламент. Обављено је 248 пловидби у чему је коришћено 350 бродова и лађа. Читав посао је обављен уз огроман ризик од потапања бродова од стране немачких подморница.
У истој операцији, евакуисано је и 6000 црногорских војника, добровољаца из Херцеговине и Боке, и краљ Никола Петровић са породицом.
Иако су Енглези и Французи преузели обавезу извлачења српске војске из Албаније, они су заузели и задржали став да је српска војска изгубљена за сва времена. Срби су били осуђени на пропаст.После свега тога, савезницима је било преко потребно да смисле уверљиву причу о томе ко је спасио Српску војску, и тек тада креће и она чувена „Лађа француска“. Истина, јесте било много француских лађа, али оне су дошле касније, много касније – да превозе Србе са Крфа за Солун, па на фронт. Када је требало спасавати Србе, ту и тамо, појавила би се по нека лађа француска, али највећи део извлачења обавила је италијанска морнарица.
На питање: Зашто је скривана истина, Мила Михајловић каже: „И тада је вођен медијски рат, а Италија је била жртва медијског рата! Као што је познато, Италија је по договору са савезницима, након рата, требало да буде територијално награђена: Далмацијом, Албанијом, Истром и грчким острвима. Рат се завршава, савезници су побиједили захваљујући Италији и Србији, Русија више не постоји, а Енглеска, Француска и САД поништавају уговор о савезништву са Италијом. Скоро ништа што јој је обећано, Италија није добила, сем милион мртвих и 700.000 инвалида.“Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *