Прохор Пчињски

Прохор Пчињски – Величанствени манастир међу Србима 9,5 векова

Манастири Србије
Поделите
   

Прохор Пчињски – Величанствени манастир међу Србима 9,5 векова

Цела година ће бити у знаку јубилеја манастира Прохор Пчињски.

ВЕЛИКОМ јубилеју највеће светиње на крајњем југу Србије – манастиру Светог Прохора Пчињског – 950 година, биће посвећена читава 2020. година. Централна прослава заказана је за недељу 17. мај, док ће Сабор СПЦ у овој светињи заседати од 14. маја.

Како указује епископ врањски Пахомије, прослава оваквог јубилеја велики је догађај не само за Епархију врањску и Српску православну цркву, већ и за цео српски народ.

– То ће уједно бити прилика да се манастир Светог Прохора Пчињског осветли са свих аспеката и да у српском народу опет заузме оно место које је имао кроз векове. Председник државе Александар Вучић је прихватио да буде покровитељ обележавања, а Свети архијерејски синод прихватио да се његово заседање одржи у манастиру Прохор Пчињски – казао је епископ Пахомије.

Професор историје Византије на Филозофском факултету у Београду, др Влада Станковић, члан Организационог одбора за обележавање јубилеја, подсећа да се ове године прославља и седам векова откако је краљ Милутин обновио манастир.

Научна конференција „Преподобни Прохор Пчињски 950 година у српском народу“, биће одржана од 11. до 13. јуна, уз учешће више десетина научника. Организатори скупа, осим Епархије врањске, биће и филозофски факултети у Београду и Нишу, Матица српска, Богословски факултет, Институт за византијску културу, Педагошки факултет Врање и Народни музеј у Врању.

Свечана прослава јубилеја 17. маја започеће Светом архијерејском литургијом коју ће служити патријарх српски Иринеј.

ОБНОВИТЕЉ

СВЕЧАНА академија у част Светог краља Милутина, обновитеља манастира пре 700 година, биће одржана на манастирску ктиторску славу 12. новембра, чиме ће бити окончана прослава великог јубилеја.

   

(Новости)

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *