Почасни конзул Ранко Томовић

Ранко Томовић из Катовица – Почасни конзул Србије у Пољској

Култура Привреда
Поделите
Успешан пословни човек Ранко Томовић из Катовица одлучио је пре шест година да постане почасни конзул Србије у Пољској.

УВЕК У СЛУЖБИ СРБИЈИ

Када сам 1993. године дошао у Катовице никоме нисам смео да кажем да сам Србин. Данас са радошћу причам да припадам српском народу и Пољаци ме срдачно поздрављају – описује свој дипломатски успех Ранко Томовић

Пише Др Марко Лопушина

Историчари словенских народа тврде да у Пољској постоје две врсте Срба, домородци, Бели Срби, Леси, Кабуши, Лужички Срби и дошљаци, досељни Срби из српских земаља. Први су живели источно од Одре, у региону Бела Србија. А други живе појавише у Варшави, Грдањску, Кошицама и Катовицама. Досељавали су се од 18. века из Далмације, Хрецеговине, Босне, Србије. Досељених Срба данас у Посљкој има око хиљаду.
Ову српску колонију чине интелектуалци, најчешће професори и студенти, затим уметници и спортисти, њих чак 30 и пословни људи и радници грађевинских предузећа. Један од најпознатијих Срба у Пољској данас је бизнисмен Ранко Томовић из Чачка, који је пре четврт века због посла дошао у Катовице и ту постао почасни конзул Србије у Пољској.

„Када сам 1993. године дошао у Катовице никоме нисам смео да кажем да сам Србин, толико смо били демонизовани. У време бомбардовања Србије активно сам радио на демантовању неистина у Пољској, учествовао и помагао демонстрације подршке Србији у Катовицама и Варшави .Организовали смо нашу малу дијаспору и слали помоћ у отаџбину. Данас са радошћу причам да припадам српском народу и Пољаци ме срдачно поздрављају“ – описује свој успешан партиотски и дипломатски пут Ранко Томовић.

Томовић је рођен у селу Горња Гојна у општини Горњи Милановац, али радо говори да је Чачанин. Матурирао је гимназију у Чачку, а дипломирао економију на БУ. Радио у предузећу “Партизан” и приватној фирми “Интертраде” у Чачку, са којом се због санкција и кризе у Србији 1993. године сели у Пољску. Данас поседује фирму „Цини СП”. Бави се производњом и пласманом електронике и грејача и радијатора које израђују чачанска предузећа „Елит” и „Цини”. Сувласник му је син Милош Томовић, а запошљавају 12 Пољака. Године 2012. преузео је дужност почасног конзула Републике Србије са седиштем у Катовицама.

„Осећао сам потребу да увек будем у служби отаџбини Србији и свом српском народу. Схватио сам да мени и нашим људима у Пољској неће бити добро све док не развијемо одличне дипломатске и привредне везе са отаџбином. Није све у новцу, он се заради и потроши, али пријатељи вечно остају, а овде су наши пријатељи Пољаци“ – каже почасни конзул Ранко Томовић.

Као почасни конзул Србије у Катовицама, устоличен је на свечаности у барокном здању Војводства у Катовицама. Седиште конзулата је у згради Томовићевог предузећа у делу Катовица који се зове Челаџ и сву делатност овог посланства финансира сам конзул.Територијална надлежност Конзулата Републике Србије у простире се на четири војводстава: Шљонско, Доњошлонско, Ополско и Малопољско.

„Себи сам као први задатак поставио привредну сарадњу наших предузећа и довођење озбиљног пољског инвеститора у Србију. Други задатак ми је да развијемо нашу српску колонију и укључимо је у представљање српске кутлре пољском народу. Полажем испите на ова два задатака и очекујем успехе“ – скроман је конзул Томовић.

Иницирао је инвестициони посао између компаније „Нитроерг” из Бијеруња и нашег предузећа „Рудекс експлозиви” из Београда, као и зинатересованост једног од највећих произвођача бакра на свету, посљког концерна КГХМ за пословну сарадњу са РТБ Бор. И уговорио сарадњу „Нитроерга” и фабрике „МБ – Наменска” из Лучана. И сам је део своје пољске фирме преселио у Чачак. Спајао је пословне пољаке са колегама у Чачку, Пироту, Крајувецу, Београду. Број Повећан је број пољских фирми у Србији на 145, а број увозника пољских роба на 1079, а српских извозниак у Пољску на 362. Тиме је конзул лично допринео увећању робне размене две земље на 1,2 милијарде евра годишње.

„Наш конзулате је пет година за редом организује Пољско-српски пословни форума, привредне мисије, сајмове, али и школу српског језика за Пољаке, који желе да се баве бизнисом у Србији. Курс воде лектори језика српског за Слезискога Универзитета. Интересовање је јако велико, сваке године имамо по петнаестак полазника“ – открива нам Ранко Томовић.

Када је кренуо у акцију оживљавање српске колоније у Катовицама и војводствима около, изненадио се каже, колико су наши људи спремни на сарадњу.

Када смо први пут организовали избор пријавило нам се око стотину наших држављање на гласање. Онда се на следећи догађај, презентацију европских народа у Културном центру Богућице, појавило 300 Срба. Стигли су професори српског, музичари, филмаџије. Учествовали смо у програму “Боје земље”. Приказали смо лепоту српске културе и наши људи и Пољаци су били одушевљени.
Час српског плеса привукао је неколико десетина учесника различитих узраста. Најпре је музичар Дарко Бугарић говорио о српским народним ношњама и колима, углавном са Косова и Метохије. Представљена су била три народна кола – „Мајка је Мару саветовала”, „Врањанска свита” и „Метохијски чочек”.

Као прави српски домаћин конзул Томовић је у Катовицама организовао Дане српске културе, Дане српског филма. Приказао је Пољацима српске игране филмове, драме, концерте, туристичке спотове и изложбе фотографија српски крајева. После тога се са Пољацима договарао како конзулат у Катовицама може да помогне да се развије туристичка сарадња две земље.

Преко МУП –а Србије договарорио је сарадњу и размену посета полазника средњих полицијских школе из Сремске Каменице и Катовица, јер је то најбољи начин да „наши полицајци виде како са за тај посао школују колеге у ЕУ”.

„Ми овде у Пољској имамо неколико група студената на различитим универзитетима. Обновили смо сарадњу неколико пољских факултете са Универзитета Јагелонског са београдским факултетима. Геолошка академија из Кракова сарађује са Геолошким факултетом БУ. Успоставили смо сарадњу још неколико факултета из региона Катовица и Кракова са факултетима из Новом Саду и Нишу“ – поносан је на конзул Ранко Томовић.

Управо ових дана почасни српски конзул договара одржавање новог Пољско-српског форума, на коме ће учествовати Рударско-металуршка академија Пољске и представници Београдског Универзитета. На форум ће доћи први пут и званична делегација Војводства Шлезије, са којом ће разговарати од привредној и културној сарадњи са Србијом.

„Наши рад и унаредном периоду биће фокусиран на развоју привредне сарадње, пре свега довођења пољских инвеститора у Србију, на развијају културне, образовне и научне сарадње, али и на очување нашег традиционалног пријатељства. Како је 2019. јубиларна стота година од успостављања дипломатских односа са Пољском, тим свечаним поводом планирамо јако много политичких, културних и спортских активности, како бисмо заједно достојанствено прославили овај јубилеј „– најавио нам је почасни конзул Ранко Томовић из Катовица.

ОДЛИКОВАНИ СРБИН

Почасни конзул Ранко Томовић лично се ангажовао на рестаурирању пет гробља и споменика српским заробљеницима погинулим током Великог рата у логору Ламбиновиц и конзервацију 268 надгобних српских крстова-споменика. Ударио је темеље нове српско-пољске сарадње у заједничком очувању националне баштине. МСП Пољске га је за то одликовао Орденом “Бене Мерито”.

ПЕДЕСЕТ УГЛЕДНИХ

Србија од времена пре Првог светског рата има почасне конзуле у иностранству. Данас их има педесет. То су угледне личности, странци, а и Срби из дијаспоре. Ту титулу Ирској носи Живко Јакшић, на Исланду су чланови породице Којић, у Кнежевини Монако је Горан Ђоковић, у Словачкој др Мојмир Врлик. Почетком 2018. године у МСП је одржана Конференција почасних конзула, на којој им је уручена застава Републике Србије.Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *