Србија је центар светских темплара

Србија је центар светских темплара

Актуелно Православље
ПоделитеСрбија је центар светских темплара. У Београду је у оквиру прославе девет векова Међународног реда темплара одржава заседње ОСМТХ и Витезова темплара Србије.

„Преко Витезова темплара и својим активностима у ОСМТХ наша земља је повратила углед своје државе и нашег народа у свету и укључила се као равноправан партнер у светска збивања“– рекли су нам српски темплари
„Драго нам је да смо се састали у Београду након више од 15. година. Србија је земља са јаком хришћанском и витешком традицијом на чијој територији су се сусретале многе културе и нације. Прва је православна земља која је основала свој Темпларски ред и проширила га на Бугарску, Грчку и Русију. Сада нам је указана част да заједно будемо домаћини свих чувара хришћанства у света.“

Ово је изјавио Патрик Реа, велики мајстор Међународног реда темплара ОСМТХ, који је са још 500 витезова и дама темплара из двадесет државе света и Србије, отворио свечано заседње Великог магистралног већа у Београду. За пет дана колико је трајало ово заседња Србија је била центар свих темплара света.

„На дневном реду су била питања функционисања ОСМТХ у модерном свету, наше борбе за очување хришћанства и витештва, залагање за екумизам и мир, избор новог руководства и усвајање деклерација и резолуција о највећим светским проблемима, као што су сиромаштво, глад, пијаћа вода, тероризам, угрожавање хришћанског света“– изјавио је велики приор и домаћин Драгутин Загорац, старешина Витезова темплара Србије.

Међународни темпларски ред са оргиналним називом Ordo Supremus Militaris Templi Hierosolymitani је формиран 1805. године у Француској на коренима древних темплара. ОСМТХ има око 7000 чланова темплара широм света и састоји се од националних организација, које се називају Велики Приорати.
Одлуком највишег темпларског тела Великог Магистралног Већа ОСМТХ, Витезови темплари Србије су проглашени Великим Приоратом у марту 2003. године. И признати су као равноправни члан под заштитом ове међународне темпларске организације.

„Организација Витезова темплара Србије формирана је са превасходним циљем баштињења вековне културе витештва у свакодневним односима међу јудима, која има дубоке корене и у традицији на територији Србије. Ми смо потпуно аутономни у свом деловању и имамо своје делегате у највишим органима ОСМТХ, затим у УН, Унеско, Уницефу, НАТО и другим међународним организацијама“
– истиче Велики приор Србије.

Почетком 21. века, уз помоћ аустријским темплара у Србији је створен приорат. Његове оснивачи и старешине били су Драган Малешевић, сликар, Драгослав Петровић, адвокат, Дејан Милековић, новинар, Милан Лајхнер и Драгутин Загорац, пословни људи и други. Данас Велики Приорат Србија броји близу 200 чланова. Има своје командерије и чланове и у Црној Гори, на Кипру и у Републици Српској. Припрема се формирање командерија темплара на Космету.
Прослава девет векова од настанка темплара започела је у априлу у Атини, где је одржана прва седница Великог Магистралног Већа ОСМТХ. Та седница се, међутим, претворила у велико представљање и промоција Србије у међународној темпларској заједници. За пет дана заседања у Атини стално се говорило о Великом Приорату Србије и нашој земљи.

„Никада се то раније није догађало у ОСМТХ, а били смо на седницама Већа и у Канади, Шведској, Немачкој, Португалу, Америци, Бугарској и Грчкој“ – кажу српски витезови.

У Атини је Србима одата почаст и церемонијално, јер су наш Велики Приорат и наша делагација били посебно представљени као најважнији Ред на истоку Старог континента:

„Србија је мајка Великом Приорату Грчке“ – нагласио је председавајући Већа приликом најаве наше делегације – „Српски приорат је дао свој огорман допринос борби против међународног тероризма, против угрожавања хришћанства, против глади и сриомаштва, борби за мир и благостање.“

Наглашено је да је ОСМТХ прихватио Деклерацију о заштити хришћанске баштине на Космету, коју је поднео Велики Приорат Србије, а Међународни ред темплара је проследио у УН и Унеско.
Октобарска прослава 900 година од оснивања Реда витезова Јерусалимског храма у Београду имала је превасходно радни карактер. То је заправо била Годишња конференција ОСМХТ, на којој је изабран нови Велики мајстор ОСМТХ. То је господин Дејвид Еплби из САД, који је екслузивно за “Новости”изјавио:

Јако ми је драго што сам у Београду. Имам личну повезаност са Србијом. Моји бака и дека су живели у Београду пре тачно сто година. Радили су као дипломате САД у Београду. Од малена сам слушао сјајне приче о Србима и ономе што сте ви радили у Првом светском рату. Иначе, Велики приор Србије ми је рекао да су се мој и његов деда највероватније познавали. И то нас везује да успешно сарађујемо!

Истовремено потврђено је именовање Џоржа Меклејна из Шкотске за Великог командера ОСМТХ, који нам је рекао: „Током нашег заседања упознао сам се са Србијом. То невероватно лепа и богата земља. Србија је препуна културних и хришћанских блага које ви несебично дајете целом свету и свој браћи хришћанима и онима који ту нису. Драго ми је да сам у Београду први пут.“

Домаћини, српски темплари су угостили светске темпларе, показали им Србију и Београд, и са њима заједно обављати своје ритуале у храмовима Српске православне цркве.
Врховни Ред витезова Јерусалимског храма је у Београду представио своју монографију „Девет векова темплара“, у којој је бити објављено 33 стучна рада о ОСМТХ. Један део текста посвећен је и Витезовима темпларима Србије , чиме ће наш Велики Приорат још једном бити уздигнут на највиши темпларски и светски ниво.
„Овако великим поверењем Великог Магистралног Већа према нама Витезовима темпларима Србије и почашћу којом смо подарени да будемо домаћини најузвишенијим темпларима света, наша мисија заштите хришћанства и представљања отаџбине Србије у свету је потпуно остварена. Србија је преко Витезова темплара Србије и својим активностима у ОСМТХ повратила углед своје државе и нашег народа у свету и укључила се као равноправан партнер у светска збивања“ – речено нам је у седишту Витезова темплара Србије.

ПОДРШКА ДРЖАВЕ И КРУНЕ
Заседање Великог магистралног већа ОСМТХ у Београду подржали су и пратили високи представници Министарства спољних послова Републике Србије и представници Краљсвског двора породице Карађоирђевић.

ПОХВАЛА ЗА ОРГАНИЗАЦИЈУ
„Желим да похвалим Велики Приорат Србије на сјајној организацији. Похваљујем и великог приора господина Загорца за његов допринос као шефу нашег темпларског представништва при УН у Женеви“
– рекао нам је Џон Диџилио, велики секретар ОСМТХ.

Пише: Марко Лопушина

 

 Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *