Стефан Унић

Стефан Унић говори о великој одлуци у свом животу: Живот ме није штедео, али сам успео да заузмем чврсту позицију на месту иноватора

Актуелно Младе Наде
Поделите
   

Стефан Унић говори о великој одлуци у свом животу:
Живот ме није штедео, али сам успео да заузмем чврсту позицију на месту иноватора

Млади српски иноватор Стефан Унић (22), скоро седам година се бави истраживањем и иновацијама. Студира производно машинство, модул производне технологије, а давне 2011. године каријеру је започео као глумац у Крушевцу, да би потом то оставио за собом и кренуо путем истраживања и иновација. Временом је стекао углед признатог иноватора у Србији.

После дугогодишње каријере глуме, а потом и пливања, истраживач Стефан Унић закорачио је у нову етапу професионалног живота, на месту младог иноватора. Али он је одлучио да се озбиљно позабави овим наизглед лаким послом. О приватном животу никада није говорио јавно или је у одговорима вешто избегавао да открије оно што студијске камере не могу да забележе. С обзиром на то да је рођен у Крушевцу, градски асфалт и живот у граду замењује животом на селу у Трстеничком крају са својом породицом.
У првом интервју од ступања на месту младог иноватора разговор са Стефаном Унићем започињемо управо о његовом животу.

Имате изузетно успешну каријеру. Колико је ваш приватни живот испаштао због тога?
-Никада се ничега нисам одрицао због тога што имам пословне обавезе. У шали сам говорио: „Да сам се послом бавио колико својим приватним животом, само би ми небо било граница“.

Колико вам је задовољство на емотивном плану предуслов за успешне послове резултате?
-То су одвојени светови. Не подразумева емотивни ред и пословни напредак. Често се у нашем животу дешава и супротно. Некада је хаос на обе стране, а некада само на једној страни. Најређа је хармонија на оба поља.

Како вам успева да емотивни живот држите далеко од очију јавности?
-Веома једноставно и лако, нисам никада слао новинама фотографије са летовања, рођендана, нити из своје дневне собе . Званичан папир за мене не значи много. Реч слобода асоцира на позитивне вредности и, према друштвеним мерилима, када нисте заузети, ви сте слободни. Ја сам овако слободан, чврсто емотивно везан него што би ме могли привезати на било који уговор.

У својим интервјуима често цитирате песнике и књижевнике. Јесте ли се у животу водили њиховим виђењем стварности или сте је само проверавали?
-Захваљујући свему прочитаном стварао сам свој поглед на свет и боље разумевао стварност око себе.

Шта радите када сте доведени у ситуацију да се правдате?
-Тада говорим само истину.

Сумњате ли икада у своје одлуке и избор?
-Веома тешко доносим одлуке. Предуго све анализирам, мучим себе и све око себе, али када одлучим, преузимам одговорност и више се не осврћем.

Са којим побудама и мотивима сте ушли у истраживање, а са којима остајете у њему?
-Ушао сам да би био ближе места где ће се доносоти одлуке на пољу науке, да бих разумео овај свет у којем живим и, наравно да урадим нешто добро и корисно.

Када сте последњи пут рекли „никада више“ и прекршили своју реч?
-Много, много пута. Умем да заборавим и када не бих смео.

Из које животне клопке сте се најтеже избавили?
-Из туђих лажи и издаје.

Да ли сте успели да привучете више младих људи да се баве иновацијама?
-Ја мислим да јесем. С обзиром колико порука добијам дневно и позива од младих људи.

Популарни иноватор Стефан Унић не сматра да је недеља, као нерадан дан, створена за уживање, већ за неузнемиравање људи?
-Сваке недеље волим да се опустим, одем на кафу са другарима, попричам са комшијом. Будући да је недеља црвено слово и да се код православног света не ради, остатак дана гледам да проведем тако да не узнемиравам друге људе. То ми је најбитније. А то, шетња поред реке, недељни филм…. све је то јако глупо и досадно. Гледам филмове и серије сваког дана и шетам се од школе до куће сваког дана. Па, зашто бих то наменски радио недељом?! Човек увек стигне да се посвети себи кад хоће, тако да су приче о томе да брзо живимо смешне.

Водите ли рачуна да ваш стил буде увек у тренду?
-Стил је одраз личности, њених интересовања, односа према животу, а тренд је потреба да припадате одређеној заједници и евентуална порука да се живи у вези са диктатом новог времена. Ја нисам увек по моди.

Шта је, према вашем мишљењу, одлика доброг стила?
-Добар стил је када по физичком изгледу, одећи и детаљима, препознате да је неко бољи изнутра него споља.

Која би била ваша порука младим људима?
-Никада не одустајте и не посустајте, живот је прпеун изазова и непредвиђених ситуација, зато само опрезно и нема проблема.

   

Интервју са Стефаном Унићем радила је новинарка Маја М. Петровић

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.