Сварог коловрат

СВАРОГ БОГ СТВОРИТЕЉ

Забрањена Историја Србска Митологија

СВАРОГ БОГ СТВОРИТЕЉ

Према легенди , када је Сварог завршио са стварањем света, одвео је свију жену Божену Виду на земљу да јој покаже своје дело . Док се Сварог дивио свом делу Вида је заспала под гранама једног стабла. Сањала је како светом ходају створења попут њих. Када је испричала Сварогу шта је сањала, он јој одговори да је и он мислио да свет подари бићима налик њима. Тако он оде до два стабла и створи од њих људе , ти људи су били неми и без живота , оном од храста Сварог удахну живот и од њега настаде мушкарац , њему су дали име Дубравко, а од липе којој је Вида дала живот настаде жене којој су дали име Љубљенка. Они су од Сварога добили задужење да створе потомство , које ће населити земљу и које ће само одлучивати о својој судбини . Тиме је Сварог завршио стварање света .

Сварог
Сварог је исковао прву бурму за брачни пар и тиме постао заштитник брака. Такође је људе научио да обрађују челик.
Према неким легендама Сварог је за стварање света користио чекић, њиме је зауставио раст Алтирских планина, а од искри насталих од удараца по планини настали су многи богови.
Сварог је био једно од највећих божанстава код Словена ,иако није био моћан као Перун сматран је господарем богова. Сварог је отац и стваралац богова, он је за Родом наставио стварање света.
Поставио дванаест стубова на коима се ослања небески свод, након тога је исковао звезде односно точак који окреће његов брат Перун , а на том точку су дванаест знакова зодиака , а они симболишу дванаест главних божанстава. Такође је исковао и сунце и ставио на небо.

Сварог коловрат

Сварога је као симбол представљао коловрат (свастика) са осам кракова. На статуама је представљан у седећем положају а на престолу попут краља. Поседовао је велики ковачки чекић, такође Сварогово култно место било је огњиште и ту су се често вршили обреди посвећени Сварогу. Од животиња представљао га је најчешће орао , а од биљака жито. Словени су се веома често клели у Сварога, и та реч дата Сварогу је морала бити испуњена. Такоће приликом склапања мира , братства или неких других важних политичких или друштвених договора Словени су заклињали Сварогом и Сунцем, а реч дата Сварогу је много значајнија од речи дате другим боговима, а то је зато што је био чувар реда како небеског тако и земаљског.

Запратите нас

Фејсбук коментари

1 thought on “СВАРОГ БОГ СТВОРИТЕЉ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *