виолинисткиње

Талентоване виолинисткиње са Зеленог венца уличним концертом прикупљају новац за такмичење

Актуелно Друштво Култура Школство

Да ли сте се икада запитали колико има младих и заиста талентованих људи у нашој земљи који су одустали од школовања услед недостатка средстава или немогућности да концерт одрже у филхармонији, позоришту или на неком другом, за то прикладном месту?
Након великог испеха наше младе виолинисткиње која је са само 10 година, средства за одлазак на такмичење у Верону сакупила свирајући у Кнез Михајловој, њеним стопама су кренули и други млади уметници.
Тијана и Марија су ученице другог разреда музичке школе “Ватрослав Лисински” у Београду. Можете их видети свакога дана у пролазу на Зеленом венцу, где свирају позната дела светских композитора као гудачки дует виолина (Тијана) и виолончело (Марија). Звуче заиста невероватно. Изузетно су скромне, пристојне и опуштене, увек насмејане и спремне на разговор са пролазницима који се зауставе да уживају у њиховој музици. Као да летња жега на њих не утиче.
На питање због чега свирају на улици стидљиво одговарају да на тај начин прикупљају новац за одлазак на такмичење и признају да немају начин и услове да доспеју до концертних дворана јер, како кажу “озбиљна музика у нашој земљи нема публику”. Њихов репертоар је заиста широк, од савремених мелодија до класика озбиљне музике.
Људи пролазе поред њих, многи се заустављају да их чују и оставе ситан новац као прилог, не слутећи колико сваки динар значи овим девојкама.
Оне су само један од многобројних примера младих талената који су пронуђени да свирају на улици.
О квалитету њиховог извођења и ненаметљивом шарму просудите сами

Оно што је заиста поражавајуће јесте чињеница да за овај музички правац заиста нема много оублике у Србији, пошто се агресивно промовишу други, „комерцијалнији“ музички правци. Код нас, на жалост, не постоји такмичење за таленте ове врсте, што је заиста штета.
На крају, остаје ми само да Марији и Тијани пожелим срећу у прикупљању новца и успех на такмичењу, у нади да неће, као и многи млади из Србије, након школовања, отићи у иностранство. Ипак, ако то учине, биће то велика штета за србску културну и музичку сцену

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *