22 милиона евра Титових дугова

Управо смо исплатили 22 милиона евра Титових дугова, а плаћаћемо их још 22 године

Економија
Поделите
   

Управо смо исплатили 22 милиона евра Титових дугова, а плаћаћемо их још 22 године

Реч је о делу кредита који су Титови премијери Милка Планинц и Веселин Ђурановић током седамдесетих и осамдесетих година узели од Париског клуба

Рано јутрос Србија је из буџета исплатила тачно 22,16 милиона евра, а по основу зајмова које је од светских кредитора узимала у време бивше СФРЈ, сазнаје БлицБизнис. Реч је о делу кредита који су Титови премијери Милка Планинц и Веселин Ђурановић током седамдесетих и осамдесетих година узели од Париског клуба и Светске банке, а чија последња рата доспева 2041. односно 2031. године.

„Били су то изузетно скупи зајмови, камата је била фиксна и износила је близу седам одсто годишње. Тако од ова 22 милиона евра која смо јутрос платили на главницу иде 17,8 милиона, а на камату чак 4,29 милиона евра. По основу истих кредита ове године нам на наплату долази још 34 милиона од чега је камата око седам милиона евра „, каже наш извор. Такође, Србија ће током 2019. плаћати и кредите које је узимала од Кувајта у периоду од 1984. до 1989. године, а реч је о тачно 20,2 милиона евра.

Током седамдесетих и осамдесетих година Србија се задужила за укупно 8,8 милијарди евра. Од Париског клуба смо добили 3,8 милијарди долара, од Лондонског 2,2 милијарде… Претходних година у просеку смо враћали по око 250 милиона евра, а ове године на наплату долази скоро 230 милиона. Још треба да вратимо укупно 1,7 милијарди евра.

Највише дугујемо Париском клубу – 1,09 милијарди евра код кога се као република пре четири деценије задужила за укупно четири милијарде евра. На другом месту је Светска банка (700 милиона евра) односно њен огранак ИБРД, који нам је у истом периоду одобрио 1,8 милијарди, а кредите ћемо још дуго отплаћивати и Кини (15,9 милиона) и Кувајту (253,1 милион).

У Народној банци Србије потврдили су за Блиц да држава у овој години мора да отплати нешто више од 202 милиона евра дугова из периода седамдесетих и осамдесетих година двадесетог века. У централној банци додају и да по основу старих дугова Србија редовно отплаћује и обавезе према Кувајту и Кини, које у овој години износе 20,24 милиона, односно 8,72 милиона евра.

ХРВАТСКА И СЛОВЕНИЈА ОТПЛАТИЛЕ ДУГОВЕ ПРЕ ДЕСЕТ ГОДИНА
Последњи долар Хрвати су Париском и Лондонском клубу исплатили пре десет година. Хрватска је Париском клубу отплатила последњу рату од 192 милиона долара 2008. године, а Лондонском клубу рату од 78 милиона, годину дана касније.

Суседи су у целости отплатили и стари дуг који је Хрватска имала према Светској и Европској инвестиционој банци. Још одговорнији у отплати државних зајмова били су Словенци. Последњу рату од укупно 525 милиона долара они су исплатили 1995. године, потврдили су нам у тамошњој централној банци.

Питање је где је отишло 22 милиона евра Титових дугова, али сигурно није за развој културе Србије коју је уништавао колико је могао

 

Извор Блиц Бизнис, 15. јун 2019.

ТАЈНА САРАДЊА ТИТА И СТЕПИНЦА ПОД ПОКРОВИТЕЉСТВОМ ВАТИКАНА

Владо Дапчевић о корупцији у редовима комуниста после рата

КО ЈЕ ПРОДАО КОСОВО – етничко чишћење Срба са Косова под патронатом Тита

80.000 Усташа било у Титовим униформама; Др Животије Ђорђевић

Титова клетва; Тајна служба снимила Титове последње речи

Тито обећао КиМ Албанији; Испливали докази из Руских архива

ПОСЛЕДИЦЕ ТИТОИЗМА: Срби су изматуфили!

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *