Ватикан и Први светски рат

Ватикан и Први светски рат – Књига Драгољуба Р. Живојиновића

Књиге
   

Књига „Ватикан и Први светски рат 1914-1918“ је ауторско дело Драгољуба Р. Живојиновића, србског историчара, професора и члана Српске Академије Наука и Уметности.

Ова књига говори о подмуклим намерама папске државе – Ватикана, који се током Великог рата представљао као неутралан, али је итекако деловао скривен иза тадашње Аустро-Угарске царевине и Немачке, који су напали Краљевину Србију у два наврата, први у лето 1914. чиме је и почео Први светски рат, а другу пут у јесен 1915. године, када се српска војска и народ морала повући до Крфа преко Албаније. И у борбама, а и током повлачења српски народ је претрпео страховиту голготу.

Аутор Живојиновић у својој књизи наводи и до сада непознате податке томе како је Ватикан остварио два своја циља, од 1914-1918.

  • Први циљ је дубоко продирање католичанства у источну и југоисточну Европу, затим у Азију и Африку
  • други циљ је био материјална корист од пљачке народа где се водио рат.

Поред Ватикана који се формално држао неутрално, аутор Живојиновић примећује такође перфидну улогу САД, која је више од две ратне године држала „неутралност“.

Занимљиво је и то како је Ватикан тражио од Великих сила сагласност да пусте Аустро-Угарску да се обрачуна са својим јужним суседом, односно Краљевином Србијом, иако је добро позната чињеница да је Аустро-Угарска имала више војника него што је Краљевина Србија имала становника.

Када су на Крфу 1917. године представници тзв. Југославенског одбора и министри владе Краљевине Србије потписали Крфску декларацију, која је створила правни основ за касније проглашење Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца 1. децембра 1918. године, тада су у Ватикану били огорчени и захтевали су останак граница на Балкану како је било до 1914. као и очување Аустро-Угарске.

Иначе, Св. Столица је међу последњима признала нову државу Краљевину СХС, у новембру 1918. године, јер су они ту државу доживљавали као непријатељску, са којом се треба што пре обрачунати, чим дође повољан тренутак за то. Зато је Ватикан помагао усташки покрет 1930-их година, а касније и стварање усташке НДХ. Резултате ових деловања имамо већ деценију касније у Другом светском рату, и логорима Јасеновац, Јадовно и осталим логорима у којима је пострадао велики број Срба.

   
Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *