ЗАБОРАВЉЕНИ ГРОБ СРПСКЕ ДЕЦЕ

ЗАБОРАВЉЕНИ ГРОБ СРПСКЕ ДЕЦЕ, ЖРТАВА УСТАШКИХ КОЉАЧА: На парцели 142 на гробљу Мирогој почива неколико стотина малих мученика убијених на Козари 1942. године

Злочини над србима

ЗАБОРАВЉЕНИ ГРОБ СРПСКЕ ДЕЦЕ, ЖРТАВА УСТАШКИХ КОЉАЧА: На парцели 142 на гробљу Мирогој почива неколико стотина малих мученика убијених на Козари 1942. године

   

Парцела број 142 на загребачком гробљу Мирогој крије тела заборављене српске деце која су страдала од усташког ножа у Независној држави Хрватској.

Живот неколике стотине малишана прекинуо је зао наум Павелићевих кољача. Историчар Ђорђе Бојанић, који се кроз свој рад бори против заборављања наше историје сматра да 90 одсто Срба не зна да ово место постоји.

„Зашто? Неодговорни и недостојни имена наших предака олако заборављамо своје жртве или нас то не интересује, што је велика трагедија по нас, зато смо ту где и јесмо. Имамо ли право тражити опрост од Новомученика српских због нашег бесмисла и недостатка егзистенцијалног самопоштовања!?“, пита се Бојанић и додаје: „Парцела број 142 на загребачком гробљу Мирогој крије тајну деце мученика, жртава онтолошког зла оличеног у геноцидној Независној Држави Хрватској и њеним усташама. Скоро невидљива плоча са натписом, једва видљива и прекривена растињем, као што смо и ми прекривени незнањем и равнодушношћу“

Бојанић сматра да су ова недужна деца заслужила маузолеј, а за којим по његовим речима, наши преци и жртве геноцида плачу!

А ми живи и даље немамо снаге да маузолеј подигнемо! Чак ни поглавље у уџбеницима историје немамо о српском страдалаштву у 20 веку. Зашто? Морамо ово знати, да нам се зло поново не догоди“, јасан је Бојанић.

На гробљу се налази споменик и мала плоча на којој пише „Овде је сахрањено неколико стотина деце са Козаре 1942“.

Данас тек по која играчка свједочи да није обичан гроб већ место где је стотине малишана задњу пут видело свјетлост дана. Дуго чувану тајну открио је Душко Томић у књизи „Путевима смрти козарске деце“, пише портал Јадовно.

Књига доноси списак 862 деце која су убијена и на том месту сахрањена.

   

Курир.рс/Ин4С.нет

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *