Живко је последњи крајишки војник!

Знаменити Срби
Поделите
   

Живко је последњи крајишки војник! Хрвати га ПЕТ ГОДИНА после рата јурили по шумама! На Српску нову годину 14. јануара 2001. ПОГИНУО ЈЕ КАО ЈУНАК

Живко Кораћ је рођен 29. октобра 1957. у Великом Шушњару у срцу Баније у породици великих верника.
Због православне свести и великог патриотизма никад није био члан комунистичке партије што му је била препрека да добије посао у великим фирмама. Одмах на почетку ратних сукоба Живко се одазива позиву и ступа у одбрану српских села и градова на Банији.

Такође је био јако поштован због своје благе нарави али и одличног сналажења и познавања терена на простору Баније. Током рата је био и два пута рањаван – на Бенковцу и у операцији “Коридор”. Августа 1995. Хрватска покреће злочиначку операцију “Олуја” са којом успева да протера српско становништво и почини масовне злочине.

Током повлачења српских избеглица Живко је својој породици рекао:

– Ви идите, а ја не дам своју кућу и своју земљу!

Након тога одлази код своје баке у Велики Шушњар где се скрива кратко време. Ту убрзо убија хрватског војника који је често долазио у то већ опљачкано и протерано српско село. После тога Живко облачи униформу Српске војске Крајине и узима наоружање и одлази у шуме.

Хрватска власт организује потеру за “одбеглим четником”. У њу се укључује полиција и војска Хрватске, а придружују им се и ловци из ловачког друштва “Фазан” који под маском лова на дивље звери увелико учествују у потери.

Поред великог броја наоружаних људи ту су још укључени пси трагачи и хеликоптери. Живко Кораћ је једину предност имао у томе што је Банију знао као свој џеп. Током хајдуковања ликвидирао је још троје Хрвата како би избегао откривање. Међу њима је био и један ловац који је кренуо да ухвати “дивљу зверку” јер је новчана награда била јако примамљива.

Живко никад није терорисао народ, а могао је да је хтео, такође је могао прећи преко Уне на територију Републике Српске, али није, јер му је родна груда била светиња. На Српску нову годину 14. јануара 2001, кад је планина била без лишћа, Кораћа успевају да опколе. Тај дан је борба са Живком трајала два сата јер је током бежања пружао отпор бацајући бомбе на хрватске полицајце.

Видевши да се нашао у безизлазној ситуацији и без помишљања на предају, Живко је активирао бомбу и ставио себи на прса. Кад су се коначно усудили да приђу мртвом телу Кораћа, видели су на њему униформу Српске војске Крајине која им је након пет година још једанпут запрскосила на Банији.

Кораћ је иза себе оставио сина и ћерку.

Његов подвиг одјекнуо је међу Србима у Хрватској, а и многи Хрвати имали су поштовање према војнику РСК који је пет година одбијао да се преда. Како би спречили ширење прича о његовом подвигу хрватска телевизија је чак снимила и документарни филм покушавајући да Кораћа прикажу као злочинца са проблематичном предратном прошлошћу.

Њихови покушаји су безуспешни јер легенда о Живку Кораћу, последњем активном војнику РСК, наставља да живи.

извор: Србија Данас, Дневне

Запратите нас

Фејсбук коментари

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *